Stare de urgență în insula italiană Lampedusa
Localnicii insulei Lampedusa acuză autorităţile italiene că nu intervin pentru a rezolva situaţia imigranţilor, tunisieni şi egipteni.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 23 Martie 2011, 12:27
Imigranții, în mare parte tunisieni și egipteni sunt nemulțumiți de condițiile care li se oferă la Lampedusa, în vreme ce localnicii sunt speriați de lipsa siguranței pe străzi și de riscul unor epidemii.
Locuri la Centrul de primire de la Lampedusa nu mai există, mâncarea din partea asociațiilor de caritate este insuficientă, păturile și hainele groase sunt extrem de puține.
Nici măcar toalete ecologice nu există în port sau în centrul orașului. Ba mai mult proprietarii de resturante și localuri și-au închis băile publice.
Mai mult de atât apa și mâncarea nu mai este de găsit nici măcar la magazine. Peste toate astea străinii se plâng că nimeni nu le oferă informații despre ceea ce se va întâmpla cu ei.
”Nu este nimic de muncă în Tunisia. Ne tratează foarte rău acolo pe noi tinerii” explică Silman, în vârstă de 22 de ani, pentru Radio România Actualități.
”Acest mesaj vreau sa îl transmit tuturor țărilor europene pentru a ne ajuta. În Tunisia nu este niciun viitor pentru noi. Viața este urâtă în Tunisia” mai spune băiatul.
Tunisianul recunoaște că intenționează să rămână în Italia pentru un viitor mai bun. El mai povestește că este tratat ”destul de bine” pe insulă. Marți a băut un pahar cu lapte și a mâncat un croissant, iar la prânz orez cu pâine și fructe. Tânărul tunisian a dormit în prima noapte pe plajă, pe nisip, a doua noapte a găsit un loc pe o bancă din sala de așteptare din port, iar a treia noapte tot pe plajă.
”De două zile sunt eu aici” mărturisește și Mustaffa, un egiptean în vârstă de 27 de ani. ”Fără să mănânc ceva. Nimeni nu m-au întrebat de când am venit dacă sunt bine sau cât trebuie să stau așa. Suntem ținuți ca niște animale. Cum să supraviețuim toată ziua fără apă, fără nimic de mâncare?” mai spune bărbatul nemulțumit. El a venit cu o ambarcațiune în care mai se aflau alte 109 persoane și au stat pe mare trei zile.
Locuitorii insulei sunt nemulţumiţi de pasivitatea autorităţilor
Italienii – în număr aproape egal cu imigranții (5800 la 5400) în prezent îi ajută pe noii veniți cu ce pot, însă sunt nemulțumiți că autoritățile de la Roma nu intervin.
”Mă deranjează că statul nu a fost și nu este prezent aici. Eu aș vrea să fac parte dintr-o altă națiune, nu din cea italiană” spune pentru Radio România cu indignare Antonella.
”Poate era mai bine dacă eram din Malta. Ei cu siguranță rezolvau această problemă. Și așa mâine-poimâine putem muri și noi de vreo boală, deoarece au fost deja descoperite câteva cazuri de râie și tuberculoză. Ministrul Sănătății știe dar nu este interesat de această situație” mai completează italianca.
Nava militară San Marco a acostat la Lampedusa, cu o întârziere de 24 de ore. În jurul prânzului ea va fi pregătită pentru a transporta în jur de o mie de imigranți în anumite tabere de corturi amenajate pe insula Sicilia și în regiunea Puglia.
Însă primarul Bernardino de Rubeis a declarat pentru Radio România că acest transfer de persoane nu este suficent.
”Adevărul este că 500 pleacă și 3000 ne sosesc în port. Ne dorim ca guvernul să se implice și să transfere toți imigranții în următoarele 48 de ore, altfel proclamăm grevă generala, iar populația va ieși în piață împreună cu imigranții” a mai adăugat edilul.