Stare de asediu în Ecuador
Ministerul de Externe le recomandă cetăţenilor români care intenţionau să plece în Ecuador să îşi amâne călătoriile, iar celor rezidenţi să urmeze indicaţiile autorităţilor locale
Articol de Radiojurnal, 14 Octombrie 2019, 04:47
Este haos în capitala Ecuadorului, Quito, în pofida intrării în vigoare a stării de asediu şi controlului militar, după 11 zile de criză socială fără precedent provocată de creşterea preţului la carburanţi. Şase persoane şi-au pierdut viaţa, iar peste o mie au fost rănite.
Preşedintele Lenin Moreno a decretată starea de urgenţă pentru 60 de zile, precum şi stare de asediu în jurul instituţiilor puterii, desfăşurând 74.000 de militari şi poliţişti. Moreno a lansat un apel către liderii indigeni la dialog direct pentru a găsi soluţii la criza declanşată de decizia sa de a majora cu peste sută la sută preţul benzinei în schimbul unui împrumut de 4,2 miliarde de dolari din partea FMI. Indigenii, care reprezintă un sfert din cei peste 17 milioane de locuitori şi aproape 70% din populaţia săracă a ţării, sunt cei mai afectaţi. Ei lucrează mai ales în agricultură şi nu mai au control asupra cheltuielilor de transport al produselor lor.
Diplomaţia de la Bucureşti le recomandă cetăţenilor români care intenţionau să plece în Ecuador, în special în capitala Quito, să îşi amâne călătoriile, iar celor rezidenţi în Ecuador să urmeze indicaţiile autorităţilor locale. România nu are reprezentare diplomatică sau consulară în Ecuador, astfel încât cetăţenii români aflaţi acolo sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Lima, în Peru şi să îşi anunţe prezenţa în regiune pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.