Sprijin pentru înfiinţarea de locuri de muncă pentru tineri
Comisia Europeană propune regulile privind modul în care vor fi utilizate eficient fondurile europene structurale, destinate ocupării forţei de muncă în rândul tinerilor.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 12 Martie 2013, 11:12
Comisia Europeană propune, marţi, regulile privind modul în care vor fi utilizate eficient, de către statele membre, fondurile europene structurale, destinate iniţiativei privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor.
Criza economică a lovit toate categoriile sociale şi de vârstă, dar de departe cei mai afectaţi sunt tinerii.
Rata şomajului în rândul tinerilor la nivelul Uniunii Europene se ridica la 23,6% în ianuarie anul acesta, mai mult decât dublu faţă de cea a adulţilor. 7,5 milioane de tineri europeni, cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani nu sunt nici angajaţi şi nici nu urmează vreo formă de educaţie sau de formare profesională.
La Consiliul European, desfăşurat pe 7-8 fenruarie, la Bruxelles, s-a propus crearea unei iniţiative privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor, cu un buget de 6 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.
Trei miliarde vor proveni dintr-o linie bugetară dedicată în special locurilor de muncă pentru tineri, la care se adaugă alte trei miliarde din fondul social european.
Scopul acestei iniţiative este să se consolideze şi să se accelereze punerea în practică a măsurilor prezentate în pachetul privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor, adoptat anul trecut, ce vizează mai ales regiunile unde nivelul şomajului, care afectează această categorie, depăşeşte 25%.
Program european de garantare a unui loc de muncă pentru tineri
Fondurile vor fi puse la dispoziţia statelor membre pentru ca acestea să finanţeze măsuri de sprijinire a implementării programului european de garantare a unui loc de muncă pentru tineri, convenit de către miniştrii din cele 27 de state membre, la Consiliul pentru ocuparea forţei de muncă şi politică socială din 28 februarie.
Prin acest program, Comisia Europeană invită statele membre să adopte măsuri pentru a se asigura că tinerii cu vârste de până la 25 de ani primesc o ofertă de calitate pentru a se angaja, participă la o formă de continuare a educaţiei, o ucenicie sau un stagiu de pregătire în termen de patru luni de la terminarea şcolii sau de la momentul când au devenit şomeri.