Spaniolii descoperă alternativa "băncii etice"
În timp ce băncile tradiţionale au fost grav lovite de criză şi acum sunt nevoite să primească ajutor public, banca etică a crescut în Spania ca o alternativă bazată pe investiţii în economia sustenabilă.
25 Iunie 2012, 11:19
Pe fondul crizei financiare, în Spania tot mai mulţi oameni se întreabă dacă momentul unei recesiuni poate fi unul propice pentru schimbarea valorilor.
Supuse analizei şi încercând să minimalizeze pierderile cauzate de investiţii falimentare în terenuri şi proiecte imobiliare neviabile, băncile tradiţionale spaniole sunt acum obiectul intervenţiei publice, naţionalizării sau injecţiilor de capital european.
În acest peisaj, există şi alternative, aşa numita banca etică.
Un studiu realizat de Alianţa Mondială pentru o Bancă a Valorilor arată că "băncile etice" şi sustenabile obţin rezultate mai bune decât băncile tradiţionale, în majoritatea indicatorilor financiari, inclusiv rentabilitate financiară, solvenţă sau rentabilitate economică.
Profitabile şi în creştere, băncile din această organizaţie sunt independente şi contribuie la dezvoltarea sau îmbunătăţirea vieţii societăţilor din 20 ţări, unde 10 milioane de persoane au o şansă la o viaţă mai bună.
În timp ce băncile tradiţionale au fost grav lovite de criză, fiind acuzate că ar fi provocat-o şi ar fi menţinut-o iar acum sunt nevoite să primească ajutor public, banca etică a crescut. Încet, dar sigur.
Una dintre ele are filiale în Spania, se numeşte Triodos, nume ce provine din limba greacă, şi înseamnă 3 drumuri: echilibrul în bunăstare, grija pentru mediu şi un beneficiu adecvat pe termen lung.
Altfel spus: dobânzi mai mici la credite, investiţii în proiecte sociale, de ecologie sau comerţ echitabil şi, poate mai mult decât orice, transparenţă.
Banca etică, bazată pe un sistem care "investeşte doar în dezvoltarea sustenabilă"
Directorul de Comunicare la Triodos, Sonia Felipe Larios, ne răspunde la întrebări, dar evită comparaţia băncii etice cu bancă tradiţională.
“Banca etică este banca socială, sustenabilă, verde, e o formă de a descrie un model de bancă diferit, ce investeşte numai în economia reală şi dezvoltarea sustenabilă. Banca etică este cel mai cunoscut termen, dar suntem comozi şi cu alte apelative.
"Multă lume crede că bancă etică e un oximoron, că alăturarea termenilor bancă şi etică este una nepotrivită, dar etica ar trebui să fie legată de orice activitate profesională şi personală.
"Nu vorbim despre moralitate, ci despre etică, un comportament în care îţi pasă nu numai de bunăstarea ta personală şi de beneficiile proprii, ci şi de persoanele din jur şi de mediu", a declarat Sonia Felipe Larios.
Directorul de Comunicare la Triodos susţine că activitatea băncii pe care o reprezintă ţine cont nu numai de beneficiile acţionarilor, ci şi de soarta persoanelor beneficiare ale proiectelor pe care le finanţează, de mediul înconjurător şi de cultură.
Banca pe care am ales-o drept exemplu din mulţimea mică de bănci etice operative în Europa şi în Spania are rezultate uimitoare.
Creştere a băncilor etice în contextul crizei
În timp ce băncile tradiţionale au nevoie de sute de miliarde de euro ca să supravieţuiască, o entitate ca Triodos, fără bancomate, sedii la orice colţ de stradă şi fără reclamă la tv, are un beneficiu net de 51% în 2011, un capital social în creştere şi o un numar dublu al numărului de clienţi în Spania faţă de 2010, semn că tot mai mulţi oameni devin conştienţi că există un model alternativ.
“Din fericire, noi nu suntem afectaţi de criza economică, dimpotrivă, continuăm să ne dezvoltăm şi avem cifre foarte bune de creştere de clienţi, active, pasive, beneficii, bilanţ. Nu am speculat cu produse derivate, nu cotizăm la bursă.
"Criza nu ne afectează direct, însă avem clienţi care suferă din cauza crizei şi încercam să găsim soluţii pentru ca ei să poată înapoia creditele”, spune Sonia Felipe Larios.
Banca etică nu finanţează industria de armament, de diamante sau a prelucrării pielii şi în loc de 4 sau 5% dobândă pentru depozitele pe un an, oferă maxim 1,5 %.
Etică înseamnă şi faptul că directorul general are salariul doar de 8 sau nouă ori mai mare decât ultimul angajat, iar puterea băncii stă nu în salarii de milioane de euro sau investiţii de miliarde, ci în angajament, participare şi entuziasm.
O alternativă din ce în ce mai bine cunoscută într-un moment crucial pentru societatea europeană.