Spania se găseşte într-o situaţie de blocaj politic fără precedent
Politicienii spanioli aşteaptă să expire toate termenele legale pentru convocarea de noi alegeri.
05 Ianuarie 2016, 07:25
Spania se găseşte într-o situaţie de blocaj politic fără precedent.
Catalonia nu are încă un guvern regional, deşi au trecut mai bine de trei luni de la alegeri, iar la Madrid negocierile pentru formarea executivului naţional au fost suspendate.
Politicienii aşteaptă să expire toate termenele legale pentru convocarea de noi alegeri.
La Barcelona partidul de care depinde votul de învestire a liderului regional a anunţat după lungi dezbateri şi vot intern că refuză definitiv să-l sprijine pe Artur Mas.
După alegerile din 27 septembrie, termenul de constituire a executivului catalan se apropie de final, astfel încât, cel mai probabil scenariu include noi alegeri în Catalonia.
Reprezentanţii coaliţiei Junts Pel Si care îl menţine pe Artur Mas drept unic candidat la funcţia de lider al executivului regional, continuă să susţină că cea mai bună variantă pentru Catalonia este independenţa.
Termenul pentru învestire expiră duminică la miezul nopţii.
Artur Mas a declarat că nu are degând să se dea la o parte şi ar putea anunţa noi alegeri în regiune chiar astăzi.
"Sunt foarte liniştit şi pregătit să lupt, că continuu, să mă opun puterii din Madrid, care mereu a încercat ca această ţară să nu poată merge mai departe, dar şi celor de aici, care fac lucrurile extrem de dificile", a spus Artur Mas.
El se referă la formaţiunea CUP care are zece mandate în noul legislativ regional şi care doreşte cu orice preţ un alt lider de guvern pentru Catalonia.
Dar alegerile s-ar putea convoca nu numai în Catalonia, ci şi la nivel naţional, deoarece la Madrid negocierile pentru formarea guvernului sunt blocate.
Popularii, conduşi de Mariano Rajoy, vor o majoritate stabilă şi au încercat să-i convingă pe socialişti să facă un guvern de uniune naţională.
Partidul Socialist a respins ferm această propunere şi nu a răspuns încă oficial nici la oferta lansată ieri de formaţiunea Podemos, care propune formarea unui pol de stânga capabil să asigure un guvern.
"Cred că trăim o nouă tranziţie marcată de următoarele direcţii: lupta împotriva corupţiei şi transparenţă, apărarea drepturilor sociale şi salvarea cetăţenilor şi construirea unităţii ţării noastre multinaţionale şi bazată pe proceduri democratice", a afirmat Pablo Iglesias, liderul formaţiunii.
Principalul dezacord între Partidul Socialist şi Podemos este chiar Catalonia pentru care formaţiunea idignaţilor preferă un referendum legal.
Socialiştii însă cred că problema catalană nu se poate tranşa decât în termeni constituţionali şi au repetat mereu că Spania este indivizibilă.
Repetarea alegerilor generale la cinci luni după organizarera lor este o premieră în Spania.
Şi analiştii spun la unison că este greu de prevăzut un rezultat al acestei posibile noi întâlniri la urne.
Ceea ce cred politologii, citaţi de mai multe publicaţii spaniole, este că electoratul va participa într-un număr mai mic la vot, dezamăgit de lipsa acordurilor şi de blocaj.
La scrutinul din 20 decembrie participarea a fost de 73,2%.