Spania se află într-un blocaj politic
Până la publicarea oficială a rezultatelor finale, actualul guvern de stânga, condus de Pedro Sanchez, are atribuții depline, însă după acest moment, adică 17 august, executivul intră în interimat, iar partidele trebuie să prezinte Regelui Felipe al VI-lea propunerile de premier.
Articol de Alin Petrică, 03 August 2023, 07:43
Negocierile pentru formarea unei majorități care să guverneze Spania au scos în față o variantă de care ambele blocuri au nevoie, însă niciunul nu și-ar dori-o.
E vorba de Junts, partidul separatiștilor catalani, care are 13 locuri în parlament. Discuțiile sunt dificile și tind spre o finalitate la fel de nedorită: reluarea alegerilor.
Deocamdată Spania se află într-un blocaj politic. Până la publicarea oficială a rezultatelor finale, actualul guvern de stânga, condus de Pedro Sanchez, are atribuții depline, însă după acest moment, adică 17 august, executivul intră în interimat, iar partidele trebuie să prezinte Regelui Felipe al VI-lea propunerile de premier. Sunt două nume.
Din partea dreptei este Albert Feijóo, președintele Partidului Popular și din a stângii Pedro Sanchez, președintele Partidului Socialist.
Ambii au adunat în jurul lor maximum posibil de aliați, doar că până acum niciunul dintre ei nu are 176 de voturi în parlament, adică nu poate avea majoritatea.
Însă, dintre toate partidele mari și mici, catalanii sunt încă cei care nu s-au decis de ce parte să fie.
Voturile lor sunt suficiente pentru ambii să obțină mult sperata majoritate. Atât popularii, cât și socialiștii au avut discuții informale cu liderii Junts.
Cel mai problematic este pentru populari, care sunt presați de Vox, partid cu doctrină de extremă dreapta și principalul aliat, să nu accepte cererile separatiștilor, pe care îi consideră trădători ai statului spaniol.
Dar și socialiștii au restricții, pentru că, oricât de deschiși ar fi negocierilor, integritatea teritorială este o linie roșie peste care nu se trece. Junts joacă acum principala carte.
Ambilor le cere în schimbul susţinerii nici mai mult nici mai puțin decât organizarea legală a referendumului pentru independență, o cerere care, dacă ar fi acceptată, ar fi sinucigașă, pentru că la toate celelalte consultări populare, ilegale, catalanii au votat covârșitor pentru separarea totală de Madrid.
Columniștii madrileni prevăd prelungirea blocajului și că, după ce ambele propuneri vor pica testul Parlamentului, regele va fi nevoit să convoace alegeri anticipate. Dacă totul merge conform acestor analize, de Ccrăciun, spaniolii vor fi chemați din nou la vot.