Spania ridică restricțiile deși incidența este încă mare #Covid
Rata de infectare este încă ridicată iar întreg teritoriul Spaniei se află în risc extrem de contagiune. Însă, autoritățile au decis să trateze covid-19 ca pe un virus gripal.
Articol de Radio România Actualităţi, 14 Februarie 2022, 18:52
Au fost nu mai puțin de 1700 de morți în ultimele 7 zile în Spania însă acest lucru nu oprește autoritățile să renunțe în mod accelerat la restricțiile impuse de covid 19.
De azi, Țara Bascilor, regiune aflată din nordul Regatului Iberic, a renunțat la obligativitatea certificatului covid pentru accesarea unor spații închise.
Este o măsură care se aplică deja de majoritatea comunităților spaniole.
Deciziile sunt privite cu încredere de românii din Peninsula Iberică, mai ales de cei care au afaceri în turism și hostelerie.
A vorbit cu ei și ne relatează din Spania corespondentul RRA, Alin Petrică.
Ridicarea restricțiilor îi bucură pe toți locuitorii de aici, indiferent de naționalitate. Este un gest foarte așteptat mai ales pentru că este o întoarcere la o normalitate după care spaniolii tânjesc.
În felul lor latin de a fi, reieșitul la terase și restaurante este lucrul pe care l-au dorit cel mai mult. Românii de aici au adoptat felul acesta de a fi.
Maria, româncă stabilită în Spania: "Cel mai mult mă bucură ridicarea obligativității de a limita spațiul barurilor și restaurantelor la o capacitate mai mică, pentru că au fost diverse situații în care am fost mai mulți prieteni, 3, 4 familii și nu am putut să luăm prânzul în restaurant".
Însă, proprietarii de restaurante sunt cei mai nerăbdători. Ei spun că limitările le-au afectat puternic veniturile.
Mădălina are un restaurant în Benicassim, o stațiune turistică din zona Valenciei.
Reporter: Crezi că vor veni mai mulţi clienţi?
Mădălina, româncă proprietar de bar în Spania: "Da, pentru că e lume care nu a vrut să se vaccineze. Și tu nu poți să le oferi înăuntru un serviciu pentru că nu au certificatul verde. Dacă pe tine te prinde că nu i-ai cerut certificatul verde, amenda e pentru tine. Din cauza măsurilor de siguranță – pui mesele la un metru 50 una de alta, mie îmi intră doar 5 mese. Când îmi intrau 8. Sâmbătă eu a trebuit să refuz trei mese pentru că nu voiau afară că era frig. Înăuntru nu por covid... Și atunci, 3 mese, aproape 200 de euro s-au pierdut".
FOTO: Mădălina, proprietar de bar. Sursă foto: Alin Petrică.
Spania are unul dintre cele mai mari procente de vaccinare din Uniunea Europeană. Mult peste 80 la sută dintre locuitorii regatului au schema completă. De aceea, scoaterea obligativității este un gest mai mult simbolic.
Dan Roman, român stabilit în Spania: "M-am vaccinat şi am putut să intru unde am dorit. Acest vaccin este făcut pentru om. Să o ducă cât mai bine".
Reporte: Pe aproape întreaga suprafață a Spaniei, singurele obligativități rămase sunt purtarea măștii în spațiile interioare publice și limitarea numărului maxim de persoane care pot participa la evenimentele din spații interioare.
Rata de infectare este încă ridicată iar întreg teritoriul se află în risc extrem de contagiune. Însă, Autoritățile sanitare și administrative au decis să trateze covid-19 ca pe un virus gripal.
AUDIO: Reportaj.
(RS)