Spania a preluat preşedinţia UE
Liderii Europei pregătesc o nouă strategie de guvernare a Uniunii.
09 Ianuarie 2010, 14:11
Se numeşte "Strategia EUROPA 2020" şi este bazată pe recuperarea economică după recesiune. Un alt obiectiv al strategiei este şi combaterea efectelor încălzirii globale.
Spania a preluat preşedinţia Uniunii Europene. Premierul Spaniei, Jose Luis Rodriguez Zapatero, preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barosso, s-au pronunţat în favoarea unei strategii economice comune.
Cooperare, acord, colaborare strânsă – au fost cuvintele cel mai des folosite de cei trei lideri europeni, care au anunţat la Madrid că elaborează "Strategia Europa 2020".
Statele membre sunt invitate prin şefii de stat şi de Guvern să prezinte idei concrete la summit-ul din 11 februarie, convocat de preşedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy.
Strategia este necesară acum mai mult decât oricând, pentru a putea asigura nivelul de trai european, a spus Van Rompuy.
O strategie comună economică pe care în urmă cu doar câţiva ani, cei mai mulţi membrii ai Uniunii Europene au respins-o, dar pe care s-ar putea ca acum să o simtă ca necesară.
"Nu ne putem permite luxul de a continua ca până acum, ceea ce nu a fost posibil în aniii 2000-2005 trebuie să fie posibil acum. Această strategie "EUROPA 2020" trebuie să ne ducă la o economie socială de piaţă, competitivă, sustenabilă, care să ne permită să protejăm interesul european în contextul globalizării", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso.
Din conferinţa de presă care a precedat ceremonia de preluare a preşedinţiei europene de către Spania nu au lipsit întrebările incomode sau anecdotele. Premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero s-a aratat deranjat de întrebarea unei ziariste catalane despre capacitatea Spaniei de a gestiona o Europă în criză, în condiţiile în care ea însăşi este încă în recesiune şi cu o rată a şomajului dublă faţă de media europeană, aproape de 20 la sută.
"Este ca şi când ai pune în discuţie dacă Marea Britanie ar putea participa la discuţii despre sistemul financiar după ce a suferit un mare şoc. Ştim cu toţii că se va recupera dupa acest şoc. Toate ţările participăm, conducem, e adevărat că Spania traversează o perioadă de recesiune, dar suntem pe punctul de a o depăşi, dacă nu cumva am făcut-o deja, şi este una dintre ţările care în ultimii 30 de ani prezintă un bilanţ de creştere puternică, de dezvoltare economică, de bunăstare, de creştere a nivelului de trai", a răspuns premierul Zapatero.
La conferinţa de presă comună a liderilor europeni, premierul Zapatero s-a aflat între Van Rompuy şi Durao Barroso, iar la întrebările cine răspunde la telefon dacă e criză, din partea Uniunii Europene şi daca aşezarea pe podium este un gest politic, prim-ministrul de la Madrid a răspuns că la telefon răspunde preşedintele Uniunii, iar faptul că este în centru, dar nu din punct de vedere ideologic, se datorează circumstanţei că evenimentele se desfăşoară în Spania.