Şomajul, o provocare pentru mandatul lui Francois Hollande
Preşedintele Franţei, Francois Hollande, recunoaşte că măsurile anticriză luate de guvernul său, dar consideră că Franţa merge mai repede decât ceilalţi membri ai UE.
18 Iunie 2013, 07:40
Preşedintele Franţei, Francois Hollande, recunoaşte că măsurile anticriză luate de guvernul său de când a preluat puterea anul trecut întârzie să îşi arate rezultatele, dar consideră că Franţa merge mai repede decât ceilalţi membri ai UE.
Liderul de la Elysee a admis că şomajul, care a depaşit pragul de 10%, este o provocare majoră pentru mandatul său şi a insistat că această problemă poate fi rezolvată numai prin aplicarea unor politici de creştere economică ce vor mai conduce şi la recuperarea puterii de cumpărare.
Preşedintele Francois Hollande a ales să se exprime în cadrul emisiunii "Capital", pe un mic post de televiziune.
Un pariu reuşit, dacă este să ne luăm după numărul celor care l-au urmărit, aproape 3 milioane de spectatori, ceea ce înseamnă 12,5% din totalul telespectatorilor francezi.
Şeful statului urcă în momentul de faţă în sondaje, după ce a bătut însă recordul lipsei de popularitate.
În emisiunea televizată de pe postul M6 el s-a plasat în continuare în prima linie în lupta contra şomajului.
Numarul francezilor care caută un loc de muncă este de 3,26 milioane, un nivel la care nu s-a mai ajuns până acum şi aceasta pe fondul recesiunii economice.
Liderul de la Elysee vrea să reducă şomajul până la începutul anului
În ciuda contextului dificil, Francois Hollande şi-a menţinut obiectivul de a inversa curba şomajului până la sfârşitul anului, ceea ce înseamnă practic să înceapă să scadă, până la 1 ianuarie 2014 numarul celor care caută un loc de muncă.
"Singura modalitate de a crea locuri de muncă este creşterea economică şi de doi ani încoace nu avem creştere economică, aşa că şomajul ia amploare.
"Obiectivul meu este să stimulez creşterea economică, am fost ales pentru cinci ani şi nu mă voi resemna, pentru că preşedintele republicii este primul responsabil, aşa că voi lua şi alte măsuri. De altfel, avem o conferinţă socială care va începe joia viitoare", a declarat Francois Hollande.
Şi preşedintele şi-a menţinut obiectivele privind locurile de muncă pentru tineri şi cele pentru seniori, locuri de muncă subvenţionate de stat, dar care contribuie a spus el la puterea de cumpărare a oamenilor.
Francois Holande a vorbit şi despre reforma pensiilor, care este în curs de elaborare.
Potrivit unui raport recent, vârsta de ieşire la pensie se va mări, iar durata cotizaţiei pentru a obţine pensia întreagă va trece probabil de la 41 de ani şi şase luni la 44 de ani.
"Toată lumea va face eforturi similare, acelaşi lucru i se va cere salariaţilor din sectorul privat şi funcţionarilor. Vreau ca totul să fie clar pentru a se evita suspiciunile: persoanele care au astăzi 55 de ani trebuie să ştie în ce condiţii vor putea ieşi la pensie şi vreau să spun pensionarilor că nu li se vor diminua pensiile, dimpotrivă ele vor fi securizate.
Vom negocia şi apoi se vor lua hotărâri în luna septembrie. Textul de lege va fi votat în decembrie. Nu pot nici să merg mai repede şi nici să fiu mai clar decât atât", a mai spus Francois Hollande.