Soluţii în criza diplomatică dintre Israel şi Turcia
Relaţiile diplomatice între Ierusalim şi Ankara s-au deteriorat în 2010 după interceptarea vasului turcesc Mavi Marmara care a încercat să forţeze blocada maritimă asupra Fâşiei Gaza.
24 Iulie 2011, 15:48
În Israel, Forumul celor opt miniştri de rang înalt urmează să dezbată un proiect prin care să se pună capăt crizei diplomatice cu Turcia.
ONU a amânat de câteva ori până acum publicarea unui raport despre aşa-numita "flotilă pentru Gaza", cu intenţia ca Israelul şi Turcia să ajungă la un compromis.
Relaţiile diplomatice între Ierusalim şi Ankara s-au deteriorat în 2010 după interceptarea vasului turcesc care a încercat să forţeze blocada maritimă asupra Fâşiei Gaza.
Presa relatează că Israelul ar putea prezenta scuze pentru moartea celor nouă activişti pro-palestinieni, aflaţi la bordul vasului Mavi Marmara, interceptat de marina israeliană în 2010.
Ministrul de externe Avigdor Lieberman şi vicepremierul Moshe Ya'alon se opun, în timp ce colegii lor, Ehud Barak şi Dan Meridor, susţin proiectul.
Premierul Benjamin Netanyahu trebuie să ţină cont şi de riscurile unei crize în interiorul coaliţiei, vizavi de Partidul Israel Beitenu, condus de Avigdor Lieberman, dacă favorizează o decizie în acest sens.
Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a solicitat din nou ca Israelul să prezinte scuze şi să plătească despăgubiri familiilor.
El a lăsat să se înţeleagă că în situaţia în care reconcilierea cu Israelul eşuează, va vizita Gaza intrând în zona controlată de Hamas venind dinspre Egipt prin punctul de frontieră Rafah.
Erdogan insistă, de asemenea, pentru ridicarea blocadei asupra Fâşiei Gaza, impusă de Israel din motive de securitate.
Există restricţii doar pentru transferul de arme şi materiale cu destinaţie militară spre organizaţiile teroriste, care atacă aproape zilnic cu rachete teritoriul israelian.