"Soluţie" pentru reglementarea conflictului transnistrean
O nouă strategie de reglementare a conflictului transnistrean ar putea fi realizată prin acordarea unui statut special regiunii, spune preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 13 Iulie 2011, 07:56
Republica Moldova ar putea elabora şi aproba până în luna octombrie o strategie de reglementare a conflictului transnistrean, prima de acest fel de la izbucnirea conflictului acum mai bine de 20 de ani.
Preşedintele interimar Marian Lupu a anunţat, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, că scopul viitoarei Strategii va fi reunificarea ţării prin acordarea unui statut special regiunii transnistrene.
Pe de altă parte, deşi recunoaşte că este nevoie de promovarea unor măsuri de încredere între cele două maluri ale Nistrului, Marian Lupu spune că nu este gata să se întâlnească cu liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, cel puţin până la sfârşitul acestui an.
Preşedintele interimar a lăsat să se înţeleagă că mizează pe o schimbare la Tiraspol, odată cu aşa-numitele alegeri prezidenţiale din decembrie, din regiune.
"Pe de o parte e nevoie absolută de promovarea unor proiecte care ar facilita circulaţia persoanelor, mărfurilor, serviciilor. Pe de altă parte, trebuie să ai încredere deplină că partenerul cu care discuţi este sincer cointeresat în reglementarea şi în soluţionarea
acestei probleme.
Iar Igor Smirnov a demonstrat de ani de zile că nu îşi doreşte aşa ceva.
Igor Smirnov deţine funcţia de preşedinte al regiunii de la proclamarea secesiunii Transnistriei în 1990, însă presa rusă sugerează că Smirnov ar fi intrat în disgraţiile Moscovei, iar favoritul Kremlinului pentru alegerile din decembrie ar fi preşedintele legislativului local, Anatolii Kaminski, liderul partidului Obnovlenie, aflat în opoziţie faţă de Smirnov.