Soluţia pentru Grecia, "mai mult o pedeapsă decât un ajutor"
La două săptămâni de la crearea mecanismului pentru stabilitate financiară, Grecia se confruntă cu o creştere a dobânzilor, deşi se aştepta o reacţie pozitivă a pieţelor financiare.
Articol de Claudia Marcu, 08 Aprilie 2010, 08:25
Parlamentul European s-a reunit la Bruxelles, în sesiune extraordinară, pentru a dezbate rezultatul întâlnirii Consiliului European de Primăvară, din 25 martie.
Strategia 2020 şi schimbările climatice au fost principalele două puncte de pe agenda întâlnirii de primăvară a liderilor europeni, însă găsirea unei soluţii urgente pentru Grecia a dominat din nou discuţiile.
Parlamentul European a criticat vehement rezultatele obţinute de liderii europeni la ultima lor întâlnire.
Soluţia găsită pentru Grecia a fost considerată mai mult o pedeapsă decât un ajutor. Deşi se aştepta o reacţie pozitivă a pieţelor financiare, la două săptămâni de la crearea mecanismului pentru stabilitate financiară, Grecia se confruntă cu o creştere a dobânzilor şi nu invers, cum ar fi trebuit.
Liberalul Guy Verhofstadt a cerut Comisiei Europene un pachet de măsuri curajoase pentru reforma economică şi monetară, pachet care să conţină trei piloni importanţi.
"Crearea unui fond monetar european, absolut necesar pentru a creste eficacitatea Pactului de Stabilitate.
"Apoi, crearea unei pieţe de obligatiuni europene care să scadă rata dobânzilor pentru toate ţările Uniunii, ceea ce nu va însemna o pedeapsă pentru ţările mari, ca Germania, şi în sfărşit, o strategie mai curajoasă pentru următorii zece ani", a spus Guy Verhofstadt.
Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a declarat însă că soluţia împrumuturilor bilaterale, găsită în martie pentru Grecia, nu trebuie subestimată, mai ales că Grecia a acceptat-o, fără însă a solicita declanşarea mecanismului.
"A fost cea mai bună soluţie, ţinând cont de circumstanţele momentului", a spus vicepreşedintele Comisiei Europene, Maro Sefcovici.
La fel de criticată a fost şi Strategia 2020, considerată lipsită de transparenţă şi curaj, strategie care ar trebui adoptată la următoarea întâlnire din vară.
Până atunci, Comisia Europeană va trebui să mai lucreze la două dintre obiectivele agreate, mai exact educaţia şi eradicarea sarăciei.