Solidaritatea aliaţilor în faţa crizei din Ucraina, "esenţială"
României nu-i va fi greu să susţină adoptarea unor sancţiuni ulterioare la adresa Rusiei, spune secretarul de stat în MAE, Bogdan Aurescu.
08 Aprilie 2014, 23:30
României nu-i va fi greu să susţină adoptarea unor sancţiuni ulterioare la adresa Rusiei, dacă această decizie va fi luată de comunitatea internaţională.
Este declaraţia făcută marţi de secretarul de stat în Ministerul de Externe Bogdan Aurescu într-un discurs la Washington, unde a amintit în acest sens că importurile de gaze ruseşti de către România sunt doar de 17%-20% din necesarul anual.
Declaraţiile au fost făcute în cadrul unui eveniment la Centrul pentru Relaţii Transatlantice al Universităţii John Hopkins din Washington DC.
Bogdan Aurescu mai spune că prioritatea ar trebui să fie acordată în acest moment integrării în Europa a statelor vizate de Rusia.
Secretarul de stat în Ministerul de Externe Bogdan Aurescu, aflat în vizită în Statele Unite, spune că solidaritatea aliaţilor în faţa crizei din Ucraina este esenţială în perioada următoare.
Într-un discurs la Centrul pentru Relaţii Transatlantice al Universităţii John Hopkins din Washington DC, Aurescu a făcut apel pentru o prezenţă semnificativă a Statelor Unite în Europa, în special în regiunea de sud-est şi a Mării Negre, şi pentru crearea unei Alianţe Nord-Atlantice puternice şi relevante, angajate cu fermitate în domeniul apărării colective.
Bogdan Aurescu a spus că acţiunile Rusiei în Ucraina reprezintă poate cea mai gravă criză de securitate a ultimelor decenii, o ameninţare la adresa stabilităţii mondiale.
România, "cel mai apropiat aliat de conflict"
El a atras atenţia că Ronânia este aliatul cel mai aproape de conflict, că ne învecinăm cu Ucraina şi cu Moldova şi, prin urmare, monitorizăm cu îngrijorare evoluţiile din regiune.
"Când ne întrebăm ce va urma, care ar fi următoarea ţară vizată, cred că ar trebui să ne îndreptăm atenţia aproape de noi", a spus Aurescu referindu-se la Republica Moldova, despre care a spus că nu are cu adevărat garanţii de securitate în prezent.
"Noul context de securitate regională apărut în urma acţiunilor Federaţiei Ruse arată din nou că e nevoie urgentă de o prezenţă crescută, vizibilă a Statelor Unite în regiune şi, desigur, şi în România.
"În al doilea rând, e nevoie de mai multă atenţie spre ameninţările şi riscurile din vecinătatea noastră, din zona extinsă a Mării Negre", a declarat Bogdan Aurescu.
România "va susţine sancţiunile"
Secretarul de stat în Ministerul de Externe spune că e dificil de prezis ce se va întâmpla în perioada următoare, dacă vor fi adoptate noi sancţiuni la adresa Rusiei.
Dacă va fi cazul, România va susţine aceste măsuri, dar dincolo de asta România promovează acţiuni pe termen lung.
"Cred că sancţiunile ca atare n-ar trebui să fie în centrul discuţiei noastre. Răspunsul corect pentru această situaţie este accelerarea procesului de integrare în Europa, politica euroatlantică a uşilor deschise.
"Astfel răspundem corect în această criză. Cred că aceste este răspunsul corect la acţiunile Rusiei, care au avut ca scop tocmai blocarea acestor procese", a mai spus Bogdan Aurescu.
Bogdan Aaurescu a menţionat în acest sens accelerarea semnării acordurilor de asociere cu Uniunea Europeană ale Georgiei şi Moldovei, eliminarea vizei nu doar pentru cetăţenii moldoveni, ci şi pentru ucraineni şi georgieni, crearea unor proiecte concrete economice cu aceste ţări, deschiderea uşilor NATO la summitul din Ţara Galilor prin invitarea Muntenegrului, iar, în cazul Georgiei, prin oferirea unui instrument de măsurare a eforturilor de alăturare la Alianţa Nord Atlantică.