Soldatul israelian Gilad Shalit "trebuie eliberat"
Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Catherine Ashton, a cerut la Ierusalim eliberarea imediată a soldatului răpit cu peste patru ani în urmă de un comando palestinian.
20 Iulie 2010, 09:03
Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Catherine Ashton, a cerut luni, la Ierusalim, eliberarea imediată a soldatului Gilad Shalit, răpit cu peste patru ani în urmă de un comando palestinian.
Diplomatul UE a avut o întrevedere cu familia lui Gilad Shalit, care deţine şi naţionalitate franceză.
Ministrul israelian de externe, Avigdor Lieberman, a cerut şefei diplomaţiei europene, Catherine Ashton, să convingă Autoritatea Palestiniană să intre în convorbiri directe cu Israelul cât mai repede posibil.
"După toate gesturile noastre - şi am dat dovadă de bunăvoinţă - este timpul să înceapă convorbiri directe, nu să se piardă timp sau să se tragă de timp. Sperăm să puteţi convinge Autoritatea Palestiniană să înceapă imediat negocieri directe, fără condiţii prealabile", a spus Avigdor Lieberman.
Şeful diplomaţiei de la Ierusalim, Avigdor Lieberman, a mai spus în conferinţa de presă că au fost discutate de asemenea aspecte privind relaţiile cu vecinii, problema iraniană, Gilad Shalit şi despre politica cu privire la Gaza.
Abordare nouă privind Fâşia Gaza
Israelul are o abordare nouă şi liberală faţă de Fâşia Gaza, a crescut în mod substanţial fluxul de mărfuri, în fiecare zi sunt sute de camioane, cu o gamă largă de produse, inclusiv alimentare şi materiale de construcţii.
Avigdor Lieberman a declarat că se caută un partener serios pentru a îmbunătăţi situaţia din Fâşia Gaza cu proiecte mari, cum ar fi centralele pentru energie electrică şi pentru desalinizare sau purificarea apelor.
Ministrul Lieberman speră că ţările europene se vor angaja pentru aceste proiecte.
Despre procesul de pace israeliano-palestinian, şefa diplomaţiei europene a declarat la Ierusalim că încurajează ambele părţi să înceapă discuţii.
"Am ascultat cu atenţie ambele părţi şi sper că se va găsi o soluţie ca să se treacă la convorbiri directe cât mai repede posibil; dar imediat sunt necesare progrese. Încurajez ambele părţi, Autoritatea Palestiniană şi Israelul, să înceapă discuţii despre toate problemele, inclusiv securitate, Ierusalim şi frontiere", a afirmat Catherine Ashton.
Întrebată despre gruparea radicală islamistă Hamas, care controlează Fâşia Gaza, şefa diplomaţiei europene a răspuns că nu s-a întâlnit cu Hamas şi că UE nu se întâlneşte cu Hamas.
Catherine Ashton a reiterat soluţia a două state pentru două popoare, susţinută şi de cvartetul internaţional pentru Orientul Mijlociu, iar Fâşia Gaza trebuie să fie parte din viitorul stat palestinian.
Şefa diplomaţiei europene a subliniat că este extrem de importantă asigurarea securităţii statului Israel.