"Soldaţii lui Dumnezeu" hărţuiesc Teheranul
Iranul este prins între presiunea internaţională şi atacurile din interior, motivate etnic şi religios.
Articol de Carmen Gavrilă, 25 Octombrie 2009, 16:32
Regiunea Sistan-Baluchistan din sud-estul Iranului este una dintre cele mai periculoase din lume.
Statul iranian controlează doar cu numele zona, care este un paradis pentru traficul de droguri şi acţiuni teroriste ale mişcării sunite Jundallah – Soldaţii lui Dumnezeu sau Armata lui Dumnezeu, cunoscută şi sub numele Mişcarea de Rezistenţă a Poporului.
Ţinte predilecte ale Jundallah au devenit în ultima vreme membrii gărzilor revoluţionare, Pasdaran, aşa cum s-a întâmplat în atentantul din 18 octombrie anul acesta.
42 de membri Pasdaran au fost ucişi, între care câţiva comandanţi importanţi care veniseră în Balucistan ca să negocieze un acord cu liderii tribali baluci.
Organizaţia Jundallah a fost creată în 2002 cu scopul declarat de a apăra drepturile minorităţii baluce.
Deşi mişcarea şi-a asumat responsabilitatea pentru o serie de atentate sângeroase împotriva autorităţilor iraniene, în care şi-au pierdut viaţa numeroşi civili, iar populaţia din zonă are opţiuni separatiste, liderul ei Abdolmalek Rigi susţine că nu doreşte ruperea regiunii de Iran.
“Noi cerem guvernului iranian doar să fim trataţi cu adevărat ca nişte cetăţeni iranieni.
"Vrem să avem aceleaşi drepturi ca iranienii şiiţi, nu vrem separatism nici autonomie, în pofida sângelui vărsat suntem gata să ajungem la o înţelegere cu guvernul” a declarat Abdolmalek Rigi într-un interviu pentru un ziar iranian.
Mâna SUA în spatele Jundallah
În mod constant, Teheranul a acuzat SUA şi Marea Britanie că susţin Jundallah ca să destabilizeze Iranul.
Grupul a negat orice legătură cu puterile străine, dar Iranul şi-a îndreptat acuzaţiile şi împotriva serviciilor secrete pakistaneze, spunând că Jundallah are susţinere după modelul insurgenţei afgane cu rădăcini în zonele tribale pakistaneze.
Balucii sunt musulmani suniţi şi se consideră un popor fără ţară, ca şi kurzii.
Ei sunt răspândiţi în partea de sud-est a Iranului, în Pakistan şi Afganistan.
În Iran, balucii reclamă că sunt persecutaţi de stat şi de majoritatea şiită din cauză că sunt musulmani suniţi. În Pakistan balucii acuză discriminare pe motive etnice.
După ultimul atentat al Jundallah, Iranul a acuzat deschis Pakistanul, deşi în trecut cele două state au colaborat pentru suprimarea oricăror tendinţe separatiste ale balucilor de pe teritoriul lor. Mai mult, gărzile revoluţionare iraniene susţin că Jundallah, ca organizaţie sunită, are legături cu Al Qaeda.
Droguri şi atentate
Potrivit datelor aflate pe site-ul Jundallah, organizaţia are aproximativ 2000 de luptători şi susţine că a ucis până acum peste 400 de soldaţi iranieni, poliţişti şi membri ai gărzilor revoluţionare. Nu este clar cum anume a fost creată organizaţia.
Unii analişti iranieni susţin că grupul a fost înfiinţat cu mult înainte de 2002 şi este de fapt o filială a Mişcării Baluce pentru Autonomie, care a fost creată de Saddan Hussein în timpul războiului dintre Iran şi Irak.
Cei care susţin că că Jundallah este parte a unei organizaţii militante naţionaliste baluce argumentează că şi în Pakistan există o mişcare cu acelaşi nume. Jundallah este strâns legată şi de traficul cu droguri şi carburanţi pe o filieră creată între Pakistan, Afganistan şi Iran.
Potrivit unor surse idependente, membrii mişcării aduc în Pakistan şi Afganistan carburanţi iranieni şi se întorc cu opiu şi heroină în Iran, iar de aici o mare cantitate ajunge în Europa.
Un lider misterios
Despre Abdolmalek Rigi, liderul Jundallah, se spune că nu are decât educaţie religioasă, şi nu ar fi fost niciodată la şcoală.
S-a născut în 1983 într-unul dintre triburile baluce din sud-estul iranului, dar el declară că se consideră iranian.
Încă dinainte să devină liderul Jundallah, Rigi a avut probleme cu autorităţile iraniene şi a făcut închisoare pentru atac cu armă albă. Autorităţile iraniene susţin că Rigi personal a ucis sau rănit peste 50 de persoane.
Cum Rigi este unul dintre cei mai vânaţi omaeni din iran, se spune despre el că nu doarme niciodată în acelaşi loc şi nu atinge pe nimeni, nici măcar pentru o strângere de mănă, fără să poarte mănuşi, de teamă că ar putea fi otrăvit.
Lista neagră
Pentru Jundallah nu există ţinte imposibil de atins. În 2005, însuşi preşedintele Mahmud Ahmadinejad era cât pe ce să devină victimă, după ce coloana sa oficială a căzut într-o ambuscadă în timpul unei vizite în provincia iraniană Balucistan. În 2006, Jundallah a ucis într-un atentat pe un drum public 22 de civili.
În 2007, mişcarea a pus la cale un atentat cu maşină capcană şi grenade în Zahedan, în care au fost ucişi 18 membri ai gărzilor revoluţionare. Tot în 2007, Jundallah a răpit peste 20 de şoferi de camion şi i-a dus în Pakistan, unde au fost ulterior eliberaţi de forţele pakistaneze.
În 2008, mişcarea a răpit 16 poliţişti iranieni, i-a ţinut ostatici tot în Pakistan. Toţi au fost ucişi. În acelaşi an, în localitatea Saravan, grupul a ucis 16 poliţişti şi civili în atentate sinucigaşe şi ambuscade.
Anul acesta, chiar înainte de alegerile prezidenţiale, Zahedan a fost din nou scena unei explozii de proporţii la o moschee şiită. 25 de oameni şi-au pierdut viaţa iar alţi 125 au fost răniţi.
În general, în preajma alegerilor prezidenţiale ori parlamentare, Jundallah îşi face simţită prezenţa prin atentate.