Situaţie tulbure pe scena politică din Bulgaria înaintea alegerilor
Toate partidele participante la alegeri promit o majorare între 30 şi 50% a pensiilor şi salariilor. Sloganurile naţionaliste pot fi regăsite în programele tuturor partidelor.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 20 Martie 2017, 06:10
La sud de Dunăre, Partidul Socialist şi Partidul Cetăţeni pentru Dezvotarea Europeană a Bulgariei, cunoscut după iniţialele GERB, sunt favoriţii alegerilor anticipate programate duminica viitoare. Şanse de a intra în noul Parlament au coaliţia "Patrioţii uniţi", formaţiunea "Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi", Partidul Etnicilor Turci şi al Musulmanilor, coaliţia "Blocul reformator", Partidul "Voinţa" şi coaliţia "ABV- Mişcarea 21". Ultimele trei se află în sondaje foarte aproape de pragul de 4% impus pentru accesul în Parlament.
Situaţia pe scena politică bulgară nu a fost atât de tulbure de la începutul anilor '90. Socialiştii şi partidul GERB al ex-premierului Borisov se află umăr la umăr în sondaje, cu 30 - 33% din preferinţe. PSD înaintează după ce, în urmă cu cinci luni, candidatul său, generalul Rumen Radev, a obţinut o victorie categorică în alegerile prezidenţiale. Partidul şi-a reînnoit conducerea, reuşind să atragă persoane populare.
În plan extern, socialiştii promit îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia şi apărarea mai fermă, gen Viktor Orban, a intereselor naţionale în cadrul Uniuni. Oponenţii din GERB răspund cu promisiunea de a continua construcţia de autostrăzi şi de a asigura noi investiţii şi locuri de muncă.
Toţi participanţii promit o majorare între 30 şi 50% a pensiilor şi salariilor. Sloganurile naţionaliste pot fi regăsite în programele tuturor partidelor, inclusiv în cel al "Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi". Bulgaria se simte ameninţată într-un mod direct de deteriorarea relaţiilor între Uniunea Europeană şi Turcia. Există temerea că sutele de mii de refugiaţi aflaţi în Turcia pot porni prin Bulgaria spre Europa Occidentală.
Campania s-a desfăşurat până acum relativ paşnic, fără scandaluri deosebite. Opoziţia, cu mici excepţii, nu profitat de cazurile notorii de corupţie menţionate în ultimul raport de ţară. Se creează impresia că favoriţii lasă deschisă posiblitatea formării unei coaliţii mari, chiar dacă numai 5% din alegători acceptă această posibilitate.
Unii analişti avertizează că nu este exclus un avantaj al socialiştilor de peste 5 procente. În această eventualitate este posibilă formarea unei coaliţii de centru-stânga cu naţionaliştii şi cu "ABV-Mişcarea 21". Potenţiali parteneri ai lui Borisov sunt "Blocul reformator" şi "Voinţa", al omului de afaceri Mareşki.
"Voinţa", însă, va putea fi scoasă din joc dacă se va dovedi că Mareşki conduce şi un alt partid. Poziţiile "Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi" au fost slăbite de apariţia unui nou partid al etnicilor turci "Dost", care se bucură de sprijinul deschis al Ankarei.