Situația Greciei pe agenda Consiliului European de Vară
Liderii statelor membre au decis că aşteaptă de la miniştrii de finanţe din zona euro să ajungă la un acord mâine, când se vor reuni din nou în problema Greciei.
26 Iunie 2015, 08:36
Liderii europeni au fixat pentru mâine un nou termen limită până la care Grecia să ajungă la un acord cu creditorii internaţionali, astfel încât să evite intrarea în incapacitate de plată.
Ei aşteaptă ca Eurogrupul de mâine, reuniunea miniştrilor de finanţe din zona euro, să ajungă la o înţelegere cu guvernul de la Atena.
Este concluzia primei zile a reuniunii de vară a şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, încheiată spre dimineaţă după mai multe ore de negocieri aprinse.
În privinţa crizei imigranţilor, cei 28 au decis doar faptul că vor fi repatriaţi de la graniţele Spaţiului Schengen al Uniunii Europene cei care nu vor primi drept legal de şedere.
Astăzi, summitul continuă şi sunt aşteptate după prânz declaraţii ale presedintelui Klaus Iohannis la finalul reuniunii.
După aproape 10 ore de discuţii intense pe dosare urgente ale spaţiului comunitar, liderii statelor membre au decis că aşteaptă de la miniştrii de finanţe din zona euro să ajungă la un acord mâine, când se vor reuni din nou în problema Greciei.
În faţa termenului de 30 iunie aceasta ar putea fi o ultimă încercare a debloca această criză, ajunsă într-un impas fără precedent, fără acest acord Grecia riscând să nu primească acel ajutor de 7,2 miliarde de euro.
Tensiuni pe tema imigrației
În privinţa dosarului imigraţiei au existat multe tensiuni, premierul Italiei, Matteo Renzi, solicitând solidaritate în primirea acestor refugiaţi.
Liderii au decis că 40.000 de persoane vor fi relocate din Grecia şi Italia către alte state în următorii doi ani, iar miniştrii de interne vor finaliza schema la sfârşitul lunii iulie şi alţi 20.000 vor fi reinstalaţi.
"Sunt convins că nu va exista solidaritate privind relocarea atât timp cât imigranţii nu sunt înregistraţi corespunzător. Uniunea va sprijini acest proces financiar şi logistic. Trebuie respectate regulile, în caz contrar Spaţiul Schengen va fi în pericol", a spus preşedintele Donald Tusk.
Tusk a mai spus că Agenţia Europeană Frontex va primi mai multe prerogative să-i întoarcă de la graniţele Uniunii Europenepe imigranţii ilegali.
Pe agendă s-a aflat şi o altă problemă a Uniunii în acest moment şi anume demersurile Marii Britanii pentru un referendum de ieşire din spaţiul comunitar.
Asupra acestui subiect liderii vor reveni în decembrie, anul acesta.
Astăzi, pe agendă se vor mai afla problema terorismului, dar şi probleme economice.
La finalul reuniunii este aşteptată şi o conferinţă de presă a preşedintelui României Klaus Iohannis.