Situaţia epidemiologică în Grecia s-a înrăutăţit
În perioada 21 - 22 decembrie, noua tulpină Omicron a reprezentat 3% din cazuri, iar astăzi, în mai puţin de zece zile, s-a impus cu peste 70%.
Articol de Radiojurnal, 03 Ianuarie 2022, 22:53
Situaţia epidemiologică s-a înrăutăţit şi în Grecia, cu zeci de mii de infectări zilnice, după cum transmite de la Atena corespondenta RRA, Michaela Lambrinidou.
Michaela Lambrinidou: În perioada 21 - 22 decembrie, noua tulpină Omicron a reprezentat 3% din cazuri în Grecia, iar astăzi, în mai puţin de zece zile, s-a impus cu peste 70%, după cum arată rezultatele miilor de teste realizate în zilele premergătoare Anului Nou. Autorităţile elene au hotărât reducerea la cinci zile a carantinei pentru persoanele confirmate cu COVID-19, dar care sunt asimptomatice ori au simptome uşoare. Scurtarea carantinei este valabilă numai pentru cei care nu au simptome sau au avut simptome, dar nu şi febră, şi observă de asemenea o atenuare a celorlalte simptome. Regula se aplică indiferent de statutul vaccinal al persoanei infectate, iar cei care îşi pot scurta termenul de carantinare la cinci zile sunt obligaţi să poarte permanent mască încă cinci zile. Una din preocupările executivului este aceea dacă pe 10 ianuarie ar putea fi deschise şcolile. Intenţia Guvernului de la Atena este ca instituţiile şcolare să nu îşi întrerupă activitatea didactică, dar experţii sanitari nu s-au pronunţat încă, urmând să-şi spună ultimul cuvând până la finele acestei săptămâni. De altfel, sindicatele de profesori şi asociaţiile de profesori au cerut Guvernului să permită realizarea gratuită a testelor moleculare pentru toţi profesorii şi elevii sau studenţi. Ministerul Sănătătii examinează, de asemenea, obligativitatea vaccinării şi pentru persoanele cu vârste între 50 şi 60 de ani.