Situaţia din Nordul Africii în atenţia presei internaţionale
Articole din Al-Hayat, O Globo, Corriere della Sera, Le Figaro, El Publico, Le Monde, Die Welt, Kathimerini, Süddeutsche Zeitung, The Daily Mail şi The Washington Post.
Articol de RADOR, 27 Octombrie 2011, 10:45
Îngrijorarea şi semnalele de alarmă par să marcheze presa internaţională, tot mai preocupată de evoluţia situaţiei din nordul Africii, dar şi de criza economico-financiară din zona euro, care ameninţă să cuprindă întreaga Europă, dacă nu cumva o să ajungă şi mai departe.
Ziarul pan-arab "Al-Hayat" consideră că "revoluţiile arabe" ar fi avut drept rezultat "hegemonia partidelor islamiste", subliniind că "recentele alegeri din Tunisia, încheiate prin victoria partidului islamist Al-Nahda, şi eventuala instaurarea a Shariei, legea islamică, anunţată de liderul Consiliului Naţional de Tranziţie din Libia, au stârnit îngrijorare în privinţa viitorului democraţiilor din cele două ţări.
"Perspectivele sunt sumbre", susţine ziarul, "şi ameninţă cu înlocuirea unor dictaturi radicale şi opresive în numele laicismului cu o dictatură la fel de radicală, în numele Islamului".
"Laicii se tem de direcţia în care ar putea să se îndrepte Tunsia", opinează şi ziarul brazilian "O Globo" şi, rămânând în nordul Africii, trebuie spus că, în Libia, situaţia este încă neclară, iar veştile sunt contradictorii.
Din cotidianul italian "Corriere della Sera" aflăm că "Saif, cel de-al doilea fiu al lui Gaddafi, este gata să se predea", iar "Consiliul de Tranziţie a cerut forţelor NATO să îşi prelungească misiunea", iar în ziarul francez "Le Figaro", adjunctul ambasadorului Libiei la ONU face o declaraţie năucitoare.
"Niciun revoluţionar nu a tras asupra lui Gaddafi după arestarea sa".
În privinţa Europei, titlurile din ziare vorbesc de la sine.
"Austeritate pentru sectorul bancar", titrează ziarul spaniol "El Publico".
"Europa se dezbină din cauza rolului pe care Banca Centrală Europeană trebuie să îl joace în criză", afirmă francezul "Le Monde".
"Europa la răscruce, între moarte lentă şi federalism", titrează şi ziarul elen "Kathimerini", iar două ziare germane sunt preocupate de soarta premierului italian, Silviu Berlusconi.
"Die Welt" estimează că "actuala coaliţie guvernamentală italiană este în pericol" şi că "Italia va fi afectată nu numai de criza din zona euro, ci şi de o criză de stat".
"Süddeutsche Zeitung" afirmă că "sfârşitul coaliţiei va însemna şi sfârşitul lui Berlusconi".
Cât despre marele summit de la Bruxelles pe tema crizei datoriilor din zona euro şi a salvării Greciei, ziarul britanic "The Daily Mail" consideră că soarta lui s-a aflat în mâinile cancelarului german, Angela Merkel, şi a şefei FMI, Christine Lagarde, şi se întreabă: "Vor putea aceste două femei să salveze Europa?".
Dar cotidianul american "The Washington Post" conchide: "Oricât de dificilă ar fi sarcina de astăzi a continentului, s-ar putea ca asta să fie partea cea mai uşoară".