Situaţia din Irak, "îngrijorătoare"
Comunitatea internaţională deplânge situaţia explozivă din Irak şi cere tot mai insistent autorităţilor de la Bagdad să formeze un guvern de uniune naţională.
Articol de Arina Petrovici, 20 Iunie 2014, 18:51
La Berlin, un purtător de cuvânt al ministerului german de externe a avertizat, astăzi, asupra riscului dezintegrării Irakului şi a insistat că Bagdadul trebuie să facă în aşa fel, încât să formeze un guvern care să includă toate grupările religioase.
Berlinul a subliniat că nimeni nu poate avea interesul ca Irakul să se zdruncine - nici Arabia Saudită, nici Iranul, nici unul dintre partenerii regionali.
Tot astăzi, marele ayatollah Ali Al-Sistani, cea mai înaltă autoritate religioasă şiită din Irak, a afirmat că insurgenţii sunniţi trebuie alungaţi din ţară înainte să fie prea târziu şi a insistat asupra necesităţii formării unui nou guvern, care să evite erorile trecutului.
France Presse notează că premierul irakian şiit Nouri al-Maliki a făcut astăzi presiuni pentru a încerca să scoată ţara din haos, după un apel la ordine al Statelor Unite, care au anunţat că vor trimite 300 de consilieri militari pentru a face faţă ofensivei militanţilor sunniţi din gruparea Statul Islamic în Irak şi Levant.
Preşedintele Barack Obama a exclus atât loviturile aeriene, cât şi trimiterea de trupe americane la sol.
Al-Maliki este criticat deopotrivă de irakieni şi de americani, fiind acuzat că a dus o politică sectară, prin care i-a marginalizat pe sunniţi şi a pregătit terenul pentru vasta ofensivă a insurgenţilor din ultimele 10 zile.
Agenţiile umanitare ale ONU vorbesc despre existenţa unui milion de refugiaţi irakieni şi fac apel la ajutorarea acestora.