Situaţia din Grecia îngrijorează Marea Britanie
Ministrul de finanţe, George Osborne, a criticat ţările din zona euro care prognozează că Grecia va renunţa la moneda unică pe motiv că speculaţiile lor influenţează pieţele şi blochează creşterea economică.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 15 Mai 2012, 19:16
Economia britanică depinde, în mare măsură, de situaţia din zona euro.
Aproximativ 40% dintre exporturile britanice se îndreaptă spre această zonă şi un eventual colaps al monedei unice ar fi dezastruos şi pentru Regatul Unit, aflat deja într-o nouă recesiune.
Politicienii britanici privesc cu îngrijorare evoluţiile din Grecia, dar mai ales discuţiile care au loc pe această temă la nivel european.
Ministrul de finanţe, George Osborne, a criticat ţările din zona euro care prognozează că Grecia va renunţa la moneda unică pe motiv că speculaţiile lor influenţează pieţele şi blochează creşterea economică.
"Criza din zona euro este foarte serioasă şi afectează creşterea economică în întreaga Europă, dar nesiguranţa este cea care provoacă pagube. E normal ca ţările implicate să fie obligate să ia decizii grele legate de finanţele lor, dar speculaţiile publice ale unor membri ai zonei euro legate de viitorul altor state provoacă pagube serioase economiilor europene", a declarat George Osborne, ministrul de finanţe al Marii Britanii.
În ciuda faptului că o eventuală ieşire a Greciei din zona euro ar putea adânci şi mai mult criza, Marea Britanie refuză în continuare să contribuie financiar la orice fond de salvare.
Presa germană l-a citat pe ministrul de finanţe, Wolfgang Schäuble, care a inclus Marea Britanie pe lista posibililor contributori la un eventual fond special, din care ar urma să fie suportate cheltuielile pentru ieşirea din zona euro.
Purtătorul de cuvânt al premierului David Cameron a precizat însă că această variantă este exclusă şi că zona euro trebuie sprijinită de statele membre.
Posibil referendum pentru ieşirea Marii Britanii din UE
Mai mult, în Marea Britanie situaţiei Greciei şi incertitudinile privind viitorul zonei euro au readus în discuţie posibilitatea organizării unui referendum pe tema statutului de membru al Uniunii Europene.
Dacă mulţi politicieni conservatori au cerut în repetate rânduri acest lucru, acum a venit şi rândul unor membri ai opoziţiei să se alăture demersului.
Contrar poziţiei Partidului Laburist, ministrul de finanţe din umbră Ed Balls a admis că referendumul reprezintă o opţiune pentru viitor.
Nu este momentul acum, dar acest lucru s-ar putea întâmpla în anii următori, a declarat Ed Balls.
Presa britanică speculează că un astfel de demers ar putea fi inclus în manifestul marilor partide la următoarele alegeri, programate pentru 2015, deşi, în cazul în care Marea Britanie va fi obligată până atunci să cedeze noi puteri către Bruxelles, coaliţia de guvernare ar putea fi nevoită să organizeze un referendum în care populaţia să fie întrebată dacă mai doreşte sau nu să fie parte a Uniunii Europene.