Situaţia din Crimeea, la limita unui conflict armat deschis
Peninsula Crimeea se află aproape în întregime sub controlul Armatei ruse şi al miliţiilor locale iar comandantul Marinei Militare ucrainene a dezertat şi li s-a alăturat acestora.
03 Martie 2014, 07:06
Situaţia rămâne tensionată în Ucraina, unde în mai multe oraşe din estul rusofon al ţării au avut loc manifestaţii, în urma cărora au fost ocupate clădiri ale administraţiei regionale, pe care a fost înălţat steagul Rusiei şi a fost solicitată protecţia Moscovei.
Kievul denunţă agresiunea Moscovei, anunţă mobilizarea, însă refuză să folosească termenul de război.
NATO, G8 şi Statele Unite au condamnat intervenţia Rusiei, fără să anunţe însă luarea unor măsuri pentru a exercita presiuni asupra sa.
Peninsula Crimeea se află aproape în întregime sub controlul Armatei ruse şi al miliţiilor locale, iar comandantul Marinei Militare ucrainene a dezertat şi li s-a alăturat acestora.
Situaţia din Crimeea rămâne extrem de tensionată, la limita unui conflict armat deschis.
Forţele ruse continuă blocada unităţilor militare ucrainene şi preiau pas cu pas controlul asupra acestora.
Aşa s-a întâmplat cu două centre de comandă ale trupelor de grăniceri şi o unitate militară de la Belbek, de lângă Sevastopol.
Conform oficialilor de la Kiev, Rusia a introdus ilegal în Crimeea circa 6000 de militari, ce se adaugă celor din Flota Mării Negre.
Blocada este susţinută de formaţiuni şi manifestanţi proruşi sau care se subordonează Guvernului autoproclamat al Crimeei, nerecunoscut de Kiev.
Kievul declară că nu intenţionează să instaureze starea excepţională
Şeful Guvernului regional, Serghei Axionov, a declarat că republica autonomă va avea propria sa armată şi minister al apărării, după ce fostul comandant al Marinei Militare ucrainene, contraamiralul Denis Berezovski, a jurat credinţă autorităţilor de la Simferopol.
Procuratura Generală a Ucrainei a deschis împotriva acestuia un dosar penal pentru înaltă trădare.
Consiliul Securităţii şi Apărării Ucrainei, RNBU, a trecut oficial Armata şi Marina în stare de alertă maximă şi i-a chemat pe cetăţenii apţi de serviciul militar să vină la comisariate pentru a fi luaţi în evidenţe.
Eventuala mobilizare va avea drept scop completarea efectivelor unităţilor militare, au afirmat oficialităţi ucrainene, şi nu este o mobilizare generală.
Kievul declară că nu intenţionează să instaureze starea excepţională pentru că aceasta ar face jocul Rusiei, la fel ca şi riposta armată a militarilor ucraineni, ce au ordin să nu folosească armele de foc, pentru a nu provoca un conflict armat deschis.
Mai multe ştiri despre evenimentele din Ucraina, aici.
Cronologie: Criza din Crimeea.