Siria: Misiunea OIAC „nu a fost încă desfăşurată” în Douma
Rusia şi Siria au invocat probleme de securitate pentru experţi. Marea Britanie susţine că ruşii şi sirienii „nu au fost în măsură să garanteze securitatea delegaţiei".
Articol de Radu Dobriţoiu, 16 Aprilie 2018, 19:03
Echipele Organizaţiei Internaţionale pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) nu au fost încă desfăşurate în oraşul sirian Douma pentru a investiga presupusul atac cu gaz din 7 aprilie, a confirmat luni directorul organizaţiei, citat de AFP.
Misiunea OIAC „nu a fost încă desfăşurată la Douma”, a anunţat Ahmet Uzumcu în cadrul unei reuniuni de urgenţă a statelor membre făcând parte din consiliul executiv, adăugând că Siria şi Rusia au invocat „probleme de securitate”.
Anterior, ambasadorul britanic în Olanda, Peter Wilson, a explicat că ruşii şi sirienii „nu au fost în măsură să garanteze securitatea delegaţiei pentru a se deplasa la Douma în acest stadiu” şi că nu a fost stabilită nicio dată la care membrii delegaţiei vor putea ajunge în oraş.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat orice rea voinţă, calificând informaţiile despre „obstrucţionarea” inspectorilor OIAC drept „fără fundament” şi a subliniat că Rusia s-a pronunţat încă de la început „pentru o anchetă imparţială”.
Tensiunile internaţionale nu s-au diminuat după loviturile de represalii efectuate sâmbătă de SUA, Franţa şi Marea Britanie împotriva capacităţilor de producţie şi stocare a armelor chimice ale lui regimului Bashar al-Assad, ca urmare a presupusului atac chimic din 7 aprilie în localitatea rebelă Douma, în Ghouta Orientală, în apropiere de Damasc.
Atacurile occidentale, de o amploare inedită, au intervenit în pofida prezenţei în Siria a anchetatorilor OIAC, care şi-au început duminică misiunea în cel mai mare secret. Aceşti experţi au mandat să ancheteze cu privire la eventuala utilizare a armelor chimice, dar nu şi să-i indentifice pe autorii presupusului atac.
Misiunea lor se anunţă complicată, la mai bine de o săptămână după atac, într-o zonă trecută sub controlul regimului sirian şi al poliţiei militare ruse, după cinci ani de asediu şi o ofensivă violentă lansată la 18 februarie, unde operaţiunile de deminare sunt în curs de desfăşurare.