Sindicaliştii români au protestat la Bruxelles
La Bruxelles 100.000 de membri ai Confederaţiei Europene a Sindicatelor au mărşăluit prin faţa instituţiilor comunitare şi au cerut salarii şi pensii decente. La proteste au participat şi sindicalişti români.
Articol de Claudia Marcu, 29 Septembrie 2010, 20:10
În Europa, ziua de miercuri a fost marcată de ample proteste sindicale sub sloganul "Spuneţi NU austerităţii".
La Bruxelles, 100.000 de protestatari, membri ai Confederaţiei Europene a Sindicatelor, au mărşăluit prin faţa instituţiilor comunitare şi au cerut salarii şi pensii decente.
Criza economică şi financiară din ultimii doi ani a declanşat un val de măsuri de austeritate impuse de guvernele ţărilor europene, de la tăieri de salarii şi disponibilizări, la creşteri de taxe şi impozite.
Din cauza creşterii vârstei de pensionare, una dintre cele mai nepopulare măsuri de austeritate, s-au înmulţit şi protestele, la Bruxelles manifestând miercuri sindicalişti din 30 de ţări europene, printre între care şi România.
"NU austerităţii", "Solidaritate", au fost două sloganuri auzite pe străzile Bruxelles-ului în mai toate limbile Uniunii Europene.
După ora prânzului, protestatarii au ajuns în zona instituţiilor europene, unde liderii sindicatelor afiliate au ţinut discursuri înainte de a intra la preşedintele Comisiei Europene.
Sindicalişti români, prezenţi la marşul de la Bruxelles
Liviu Pop, viceliderul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie cu sediul la Cluj, a precizat că este prezent la manifestare pentru a înmâna preşedintelui Comisiei Europe un memoriu referitor la problemele din administraţia din România.
Memoriul sindicaliştilor români va ajunge pe masa Comisiei Europene prin intermediul eurodeputatului Ioan Mircea Paşcu.
Eurodeputatul, prezent printre sindicaliştii români, a precizat că prin acest memoriu se doreşte o reformă adecvată, "coerentă, pentru că suntem europeni".
De asemenea, Ioan Mircea Paşcu a declarat că populaţia plăteşte un preţ prea greu al crizei.
"Europa este dominată de guverne de dreapta care vor să iasă din criză protejându-şi clientela şi aruncând totul pe umerii oamenilor. Aşa se întâmplă şi în România şi probabil şi în celelalte ţări".
Delegaţia protestatarilor a fost condusă, în întrevederea cu José Manuel Barroso, de către secretarul general al Confederaţiei Europene, John Monks, care a subliniat că "există alternative".
Sindicatele cer liderilor europeni să renunţe la măsurile de austeritate pentru că odată acestea implementate impactul social şi economic va fi unul dezastruos.
Sindicaliştii mai cer ca omul de rând să nu fie sacrificat pe altarul austerităţii.