Silvio Berlusconi prezintă reforma pensiilor la Bruxelles
Partidul prim ministrului italian, Silvio Berlusconi, a ajuns la un acord cu partenerul său de guvernare, Liga Nordului, asupra reformelor economice.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 26 Octombrie 2011, 15:13
Timp de două zile Silvio Berlusconi a fost prins la mijloc între chemarea la ordin adresată de partenerii europeni şi opoziţia manifestată de aliaţii săi din coaliţia guvernamentală faţă de o amplă reformă a sistemului de pensii.
Deşi în acest moment Italia nu are nevoie de o criză de guvern, membrii Ligii Nordului nu vroiau să cedeze.
Ei nu sunt de acord în continuare cu măsurile referitoare la creşterea vârstei de pensionare - de la 65 la 67 de ani, creşterea numărului de ani necesari pentru a accede la pensionare anticipată şi o posibilă vânzare de patrimoniu imobiliar de stat, cu scopul de a obţine fonduri pentru a reduce deficitul Italiei, de 120% din produsul intern brut.
La un pas de o criză de guvern
Situaţia creată a fost definită chiar de Umberto Bossi, liderul Ligii Nordului, "foarte periculoasă".
Mai mult de atât, Bossi a confirmat că exista riscul ca actualul guvern să cadă şi să se ajungă la alegeri anticipate.
În acelaşi timp şeful statului italian, Giorgio Napolitano, îngrijorat de tensiunea creată în interiorul coaliţiei, a cerut premierului Silvio Berlusconi să "ia toate deciziile necesare pentru a reduce riscurile la care sunt expuse pieţele financiare şi titlurile de stat, dar şi pentru a da credibilitate efortului naţional pentru depăşirea situaţiei."
În cele din urmă s-a ajuns la un acord, deşi Umberto Bossi a afirmat că rămâne pesimist în continuare în privinţa acestei reforme a pensiilor, dar aşteaptă să vadă care va fi reacţia liderilor Uniunii Europene.
Intrarea Italiei în criză ar constitui "o catastrofă"
Premierul italian Silvio Berlusconi va prezenta în cadrul reuniunii europeane raportul detaliat privind reformele pe care intenţionează să le aplice in vederea combaterii crizei economice.
La acest raport s-a lucrat în această noapte, dat fiind faptul că acordul s-a încheiat atât de târziu.
Oricum în contextul în care abia după două zile de discutii s-a ajuns la un consens în cadrul coaliţiei guvernamentale, lui Silvio Berlusconi îi va fi foarte greu să demonstereze, astăzi, la Bruxelles că Executivul italian este capabil de a combate criza economica si de a a reduce datoria suverană.
Intrarea Italiei în criză ar fi "o catastrofă", potrivit liderilor Uniunii Europene, deoarece economia italiană este a treia din zona euro, după Germania şi Franţa, iar datoria publică a ţării este de peste 1.800 de miliarde euro.