Silvio Berlusconi, cercetat pentru trafic de influenţă
Premierul Italiei este implicat într-un nou scandal după ce a încercat să suspende emisiuni politice ale canalelor RAI, emisiuni în care era criticat.
Articol de Gabriela Pentelescu, 19 Martie 2010, 10:13
În Italia ia amploare scandalul presiunilor exercitate de premierul Silvio Berlusconi pentru a suspenda emisiuni ale Televiziunii Naţionale în care era criticat.
Ultimul scandal în care sunt implicaţi Silvio Berlusconi şi membri din conducerea Televiziunii Naţionale RAI demonstrează încă o dată faptul că premierul controlează cele mai importante canale de televiziune din Italia.
Este vorba despre programele Televiziunii Naţionale, precum şi cele ale concernului Mediaset, despre care se ştie că aparţine familiei Berlusconi.
Premierul este cercetat într-un nou dosar, după ce a încercat să suspende emisiuni politice ale canalelor RAI, emisiuni în care era criticat.
Procurorii din localitatea Trani îl cercetează pe primul-ministru pentru ameninţări şi trafic de influenţă.
Potrivit primelor investigaţii, se pare că în această anchetă sunt implicaţi şi membri din conducerea Televiziunii Naţionale, precum şi reprezentanţi ai Autorităţii pentru Telecomunicaţii, instituţie care se ocupă chiar cu monitorizarea audiovizualului.
În ultimele zile au fost publicate în presă interceptări telefonice din care rezultă clar modul în care premierul a făcut presiuni asupra directorului general al televiziunii Publice.
De asemenea, Silvio Berlusconi l-a ameninţat şi pe Giancarlo Inocenti, membru al Autorităţii pentru Telecomunicaţii.
Acestuia premierul i-a reproşat că ar trebui să-şi dea demisia, dacă nu e capabil să-şi convingă colegii să desfiinţeze emisiunea "Anul zero" a ziaristului Michele Santoro.
În faţa anchetatorilor Giancarlo Inocenti a negat existenţa ameninţărilor din partea primului-ministru, însă Autoritatea pentru Telecomunicaţii a cerut Comitetului etic să se pronunţe în acest caz.
În ciuda acestor dezvăluiri, Silvio Berlusconi refuză să comenteze acuzaţiile ce i se aduc, însă dă vina pe opoziţie şi pe judecători, despre care spune că nu doresc altceva decât să-l distrugă.
Mai trebuie spus că în ciuda presiunilor premierulului, emisiunile despre care acesta se plângea nu au fost suspendate decât vreme de o lună, adică doar pe perioada actualei campanii electorale.
Decizia reprezintă oricum o premieră şi un paradox în Italia, întrucât aceasta este o campanie electorală în care la Televiziunea Naţională nu există talk show-uri politice, ci doar plictisitoare tribune parlamentare fără urmă de discuţie în contradictoriu.