Sezonul Cultural România - Franţa
La Paris a avut loc, marţi, inaugurarea Sezonului Cultural România - Franţa.
Articol de Florin Lepădatu, 28 Noiembrie 2018, 08:04
La Paris a avut loc, marţi, inaugurarea Sezonului Cultural România - Franţa.
Până la data de 14 iulie, de Ziua Franţei, în ambele ţări vor fi organizate peste 300 de activităţi culturale, ştiinţifice şi economice.
Trimisul RRA, Oana Bâlă, ne oferă mai multe informaţii: "Sezonul Cultural România - Franţa propune un proiect generos şi incluziv deschis ideilor în dialog - a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la inaugurarea sezonului, care a avut loc la Centrul Naţional de Artă şi Cultură "Georges Pompidou" din Paris.
Şeful statului a menţionat că următoarele şase luni vor fi marcate de creaţie contemporană, inovaţie şi antreprenoriat.
Preşedintele României a amintit şi faptul că ţara noastră preia, peste o lună, pentru prima dată, preşedinţia rotativă a Consiliului UE.
Klaus Iohannis: "Ne propunem ca, în această perioadă, România şi Franţa să celebreze valorile care stau la temelia Uniunii Europene, printr-un amplu proiect cultural comun."
La rândul său, preşedintele francez, Emmanuel Macron, a spus că sezonul are un caracter simbolic, pentru că este primul pe care Franţa îl organizează cu o ţară membră a Uniunii Europne, în contextul în care, în opina sa, cultura este un liant profund al Europei.
Emmanuel Macron: "Este pentru mine un simbol important, la mai bine de un an după vizita pe care v-am făcut-o în România, ca împreună să putem avea această iniţiativă.
Apoi, pentru că eu cred că cultura este un liant profund al Europei, cred că cultura noastră este esenţială în inima proiectului nostru, proiect în care credem cu tărie."
Cei doi preşedinţi au avut apoi convorbiri tete-a-tete la Palatul Élysée şi au semnat o declaraţie politică ce reînnoieşte parteneriatul strategic.
În document, se precizează că cele două ţări vor continua să se consulte în legătură cu consolidarea spaţiului Schengen, iar Franţa va sprijini eforturile de aderare ale României.
Tot în cadrul vizitei la Paris, şeful statului a participat la Domul Invalizilor, la concertul dedicat comemorării celor căzuţi în Primul Război Mondial, concert susţinut de către Corul Madrigal şi Ansamblul instrumental din Paris.
Cu acest prilej, a fost lansat şi timbrul comun cu efigia generalului Berthelot, în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri."