Serbia, "mai aproape de UE" după arestarea lui Ratko Mladici
Comisarul European pentru extindere, Stefan Fule, a declarat că Serbia a eliminat un mare obstacol în procesul de integrare europeană prin arestarea fostului general Ratko Mladici.
Articol de Claudia Marcu, 27 Mai 2011, 08:46
După 16 ani de când a fost dat în urmărire, Ratko Mladici, fostul lider militar al sârbilor bosniaci, a fost arestat.
Fostul general, acuzat de genocid şi crime împotriva umanităţii de către Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, va fi extrădat şi trimis la Haga, pentru a fi judecat.
În toată Serbia a fost ridicat nivelul de securitate după arestarea sa.
Ratko Mladici este găsit vinovat de asedierea oraşului Sarajevo, soldată între 1992-1995, cu moarte a zece mii de civili.
Comunitatea internaţională apreciază că Serbia se poate gândi acum la vremuri mai bune.
Instituţiile de la Bruxelles au salutat pe rând arestarea generalului Mladici. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a apreciat arestarea ca fiind un pas important în integrarea întregii regiuni în comunitatea euro-atlantică.
Comisarul european pentru extindere, Stefan Füle, consideră că este o zi mare pentru Serbia, pentru Balcani, dar şi pentru comunitatea internaţională.
Un mesaj asemănător a venit şi din partea preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek.
În vizita de joi de la Belgrad, înaltul reprezentant pentru politică externă, Catherine Ashton, a felicitat, la rândul său, Serbia, adăugând că Ratko Mladici trebuie predat acum Tribunalului pentru fosta Iugoslavie, de la Haga.
Procurorul şef, Serge Brammertz, a spus deja că aşteaptă transferul acestuia în arestul tribunalului, astfel încât procesul să poată începe cât mai repede.
În toate mesajele nu au fost uitate victimele masacrului de la Srebenica, în care Ratko Mladici a jucat un rol central.
"Chiar dacă se bucură pentru acestea, arestarea vine prea târziu. Pentru Serbia, însă, vine la momentul potrivit. A fost eliminat un mare obstacol în procesul de integrare europeană", a menţionat joi comisarul european pentru extindere.
"Este Serbia astăzi mai aproape de Uniunea Europă? Răspunsul este, cu siguranţă, da", a subliniat Stefan Füle, adăugând că în procesul de aderare mai sunt însă multe de făcut, în special în domeniul justiţiei şi administraţiei publice.
Ministrul român de externe, Teodor Baconschi, a declarat că arestarea lui Ratko Mladici va uşura dialogul politic dintre Belgrad şi UE.