Şefii de stat şi de guvern din UE: Noi sancţiuni la adresa Rusiei
La finalul reuniunii de două zile de la Versailles, în Franţa, cei 27 au căzut de asemenea de acord că este nevoie de reconstrucţia proiectului comunitar.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 11 Martie 2022, 19:51
Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană au agreat un al patrulea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care a invadat Ucraina, în urmă cu două săptămâni.
La finalul reuniunii de două zile de la Versailles, în Franţa, cei 27 au căzut de asemenea de acord că este nevoie de reconstrucţia proiectului comunitar, pentru mai multă suveranitate şi autonomie a Europei în apărare, energie şi tehnologie.
Într-o declaraţie comună, liderii ţărilor membre ale UE cer ca siguranţa şi securitatea instalaţiilor nucleare ucrainene să fie imediat asigurată cu ajutorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.
Facem apel la Rusia să înceteze acţiunile militare şi să-şi retragă toate forţele şi echipamentele militare de pe teritoriul ucrainean, imediat şi necondiţionat, precum şi să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei, în interiorul frontierelor sale, recunoscute la nivel internaţional - mai afirmă declaraţia comună.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a cărui ţară deţine preşedinţia în exerciţiu a Consiliului UE, a reamintit poziţia liderilor europeni faţă de războiul din Ucraina, la încheierea summitului de la Versailles.
Emmanuel Macron: Europenii intervin pe trei căi: sancţiuni împotriva Rusiei - am decis unele noi - iar dacă circumstanţele o cer vom merge şi mai departe; susţinerea în continuare a Ucrainei şi acţiunea diplomatică pentru a izola Rusia la ONU şi pentru a reuşi să-l convingem pe preşedintele Putin să revină cu sinceritate la masa negocierilor cu Ucraina şi cu preşedintele ucrainean pentru a ajunge împreună la un acord.
În urma discuţiilor purtate timp de două zile în apropiere de Paris, şefii de stat şi de guvern din UE au stabilit la nivel de principiu necesitatea adaptării politicilor Uniunii în materie de apărare şi energie, decizii definitive urmând să fie aprobate în următoarele luni. În domeniul energetic, vor fi aplicate măsuri urgente pentru ca până în 2027 Europa să iasă de sub dependenţa faţă de importul de gaze, petrol şi cărbune din Rusia.