Sectorul digital, pe agenda Consiliului European de toamnă
Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, susţine că economia digitală, inovaţia şi serviciile sunt vitale pentru competitivitatea economiei europene.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 24 Octombrie 2013, 07:38
UPDATE: Preşedintele Traian Băsescu afirmă că România are cea mai bună creştere din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte extinderea reţelelor de bandă largă de Internet.
"Totuşi, în ţara noastră există un decalaj de dezvoltare digitală între mediul privat şi instituţiile statului", a precizat Traian Băsescu la plecarea spre Bruxelles, unde participă astăzi şi mâine, la Consiliul European de toamnă.
Şefii de stat şi de guvern din ţările membre ale Uniunii Europene se reunesc joi-amiază la Bruxelles pentru Consiliul European de toamnă.
România este reprezentată de preşedintele Traian Băsescu.
Temele legate de economie domină agenda primei zile de discuţii.
Economia digitală, inovaţia şi serviciile sunt vitale pentru competitivitatea economiei europene, afirmă preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy în scrisoarea adresată participanţilor.
Pe piaţa unică în telecomunicaţii, şi economia digitală, care a generat şi multe locuri de muncă, are nevoie de angajamentul liderilor europeni pentru promovarea noilor investiţii şi crearea unui mediu de afaceri prietenos în domeniu.
Avem nevoie de "un sector digital puternic"
Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, le-a vorbit la rândul său, miercuri, la Strasbourg, parlamentarilor europeni despre importanţa tematicii summitului de toamnă.
"Avem nevoie de un sector digital puternic care să favorizeze dezvoltarea celorlalte sectoare ale economiei, iar o piaţă unică de telecomunicaţii este cheia problemei. Aceasta va fi construită în conformitate cu valorile europene, ceea ce înseamnă şi că cei care operează în lumea virtuală vor trebui să-şi plătească şi taxele în mod corect", a spus José Manuel Barroso.
În ce priveşte dezvoltarea cercetării şi inovării s-a văzut foarte clar că ţările membre care au investit în aceste domenii au făcut faţă mult mai bine crizei.
În sfârşit, finanţarea economiei este o problemă care trebuie rezolvată, este nevoie de deblocarea creditării şi sprijinirea afacerilor mai ales a întreprinderilor mici şi mijlocii.
Lucrările summitului vor începe la ora 18:00 ora României şi vor continua şi în prima parte a zilei de vineri.