Secretarul general al NATO cere o creştere semnificativă a numărului de arme pentru Ucraina
Şefi din domeniul apărării din aproximativ 50 de ţări şi din Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) se vor reuni vineri la baza aeriană Ramstein din Germania, ultima dintr-o serie de întâlniri de când forţele ruse au invadat Ucraina, cu aproape 11 luni în urmă.
Articol de Sergiu Şteţ, 18 Ianuarie 2023, 20:25
Ucraina are nevoie de o "creştere semnificativă" a numărului de arme într-un moment crucial al invaziei ruse şi un astfel de sprijin este singura cale către o soluţie negociată de pace, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat Reuters la Forumul Economic de la Davos.
Şefi din domeniul apărării din aproximativ 50 de ţări şi din Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) se vor reuni vineri la baza aeriană Ramstein din Germania, ultima dintr-o serie de întâlniri de când forţele ruse au invadat Ucraina, cu aproape 11 luni în urmă.
"Este un moment crucial în război şi e nevoie de o creştere semnificativă a sprijinului pentru Ucraina", a declarat Stoltenberg în interviu.
"Dacă vrem o soluţie negociată de pace mâine, trebuie ca astăzi să furnizăm mai multe arme", a spus el.
Se aşteaptă ca la reuniunea de la Ramstein să se pună accentul nu pe ceea ce vor oferi SUA, ci pe faptul dacă Germania va renunţa să se opună trimiterii tancurilor sale de luptă Leopard în Ucraina sau cel puţin să aprobe transferul acestora din ţările aliate.
Stoltenberg este precaut în privinţa acestui subiect; consultările continuă, spune el, salutând totodată decizia Marii Britanii de a trimite tancuri Challenger în Ucraina.
Marea Britanie a crescut presiunea săptămâna aceasta asupra Berlinului devenind prima ţara din Vest care trimite tancuri occidentale, promiţând un escadron de 14 Challenger, dar tancurile Leopard sunt considerate ca fiind cea mai bună alegere pentru a aproviziona Ucraina cu o forţă de tancuri grele.
Kyivul speră că noile arme occidentale îi vor da un nou avânt militar în acest an, în special tancuri grele, care ar conferi trupelor sale mai multă mobilitate şi protecţie pentru a sparge liniile ruseşti în estul şi sudul ţării.
Dincolo de tancuri, Stoltenberg a declarat că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare antiaeriană, de blindate, dar şi de muniţie, piese de schimb şi de capacităţi de întreţinere pentru a se asigura că armele de care dispune continuă să funcţioneze.
El a spus că situaţia de pe fronturi s-a stabilizat în ultimele săptămâni, dar că luptele de lungă durată şi înverşunate de lângă Bahmut, oraş din estul ţării, arată importanţa furnizării mai multor arme pentru a sprijini Ucraina.
Rusia s-a concentrat asupra Bahmut în ultimele săptămâni, susţinând săptămâna trecută că forţele sale au cucerit oraşul minier Soledar din apropiere.