Secretarul de stat american John Kerry va efectua o vizită la Moscova
Principala miză pare să fie întâlnirea lui John Kerry cu preşedintele Vladimir Putin, pe care Kremlinul nu a confirmat-o încă oficial.
14 Decembrie 2015, 07:27
Rusia doreşte să confere vizitei la Moscova, pe 15 decembrie, a secretarului de stat american John Kerry, o finalitate superioară unei noi discuţii cu ministrul rus de externe despre Siria şi Ucraina, anunţate ca fiind temele oficiale ale convorbirilor.
Principala miză pare să fie întâlnirea lui John Kerry cu preşedintele Vladimir Putin, pe care Kremlinul nu a confirmat-o încă oficial.
Nu întâmplător însă, Ministerul rus de Externe a subliniat că Rusia speră că vizita lui Kerry va contribui la normalizarea relaţiilor ruso-americane.
Vineri, Casa Albă a declarat că preşedintele Obama este convins că divergenţele ruso-americane pot fi eliminate în cadrul convorbirilor la cel mai înalt nivel.
Este posibil deci ca John Kerry să discute în Rusia inclusiv posibilitatea unei întâlniri între preşedinţii Putin şi Obama, de astă dată, oficială.
Speranţele exprimate de Ministerul rus de Externe sunt şi o invitaţie la detensionarea relaţiilor, ce ar pava drumul spre reglementarea crizelor siriană şi ucraineană şi la reducerea sancţiunilor împotriva Rusiei.
Maximul însă la care se poate aştepta Moscova în actualul context internaţional şi cel electoral din SUA este ridicarea sancţiunilor, condiţionată de implementarea Acordurilor de la Minsk, evident, după realizarea acestora.
Este de aşteptat ca vizita să confirme sprijinul Rusiei şi SUA pentru aplicarea integrală a acestor acorduri şi, posibil, să contribuie la soluţionarea actualelor divergenţe legate de respectarea încetării focului, oficializarea statutului special al Donbasului, organizarea alegerilor locale în teritoriile controlate de separatişti şi preluarea de către Ucraina a controlului asupra graniţei cu Rusia.
În ceea ce priveşte Siria, subiectul central rămâne convocarea în zilele următoare a unei noi runde a convorbirilor internaţionale, astfel încât procesul politic de reglementare a crizei siriene să poată fi lansat până la 1 ianuarie.
Rusia condiţionează reuniunea de finalizarea listei delegaţiei forţelor de opoziţie siriene la negocierile cu guvernul şi a listei organizaţiilor teroriste ce vor fi excluse de la negocieri şi din viitorul acord de încetare a focului.
O problemă crucială rămâne însă viitorul lui Bashar al-Assad, chiar dacă participanţii la conferinţa internaţională au decis să o amâne până la finalul procesului de tranziţie.
Rusia consideră că soarta lui Assad trebuie decisă în cadrul alegerilor ce vor încheia această perioadă de 18 luni, în timp ce SUA şi aliaţii lor occidentali şi regionali resping ferm orice rol al liderului de la Damasc într-o Sirie post-tranziţie.
În plan militar, Departamentul de Stat american a declarat că John Kerry va propune din nou Moscovei să se alăture coaliţiei conduse de SUA, ceea ce ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a exclus deja, declarând că Moscova nu va accepta un rol subordonat, fiind posibilă doar o coordonare a acţiunilor, pe bază de egalitate.
În fine, dar nu în ultimul rând, este posibil ca şeful diplomaţiei americane să insiste asupra necesităţii deescaladării tensiunilor ruso-turce, provocate de doborârea de către aviaţia turcă a unui bombardier rus în Siria.