Se menţin tensiunile la tunelul din Pasul Brennner dintre Italia şi Austria
Guvernul de la Viena ridică un gard la graniţa cu Italia
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 29 Aprilie 2016, 00:54
Tensiunea dintre Italia şi Austria creşte de la zi la zi şi numai din cauza unui gard de 370 de metri, pe care guvernul de la Viena îl ridică la graniţa de la Brenner şi a intenţiei de a introduce noi controale asupra tuturor autoturismelor, dar şi a trenurilor.
De la bun început, reacţia Italiei a fost de împotrivire, ba chiar de indignare atunci când Austria a insistat spunând că se poate ocupa şi de controalele de la graniţa de pe teritoriul italian.
Primul ministru Matteo Renzi a catalogat drept ruşinoasă închiderea Pasului Brenner, fiind contrară legislaţiei europene.
Şi Vaticanul atacă zidurile construite la graniţe şi solicită distrugerea lor. Anticipând ceea ce s-ar putea întâmpla în cazul unui aflux de persoane blocate la graniţă, Papa Francisc a cerut în mod special episcopului din Bolzano-Bressanone, cardinalul Ivo Muser, să ajute persoanele care migrează.
Abia după apariţia semnalelor de îngrijorare de la Bruxelles faţă de acest gard de la Brennero şi după o discuţie care a avut loc aseară, la Roma, între miniştrii de interne ai celor două ţări, Austria pare că începe să îşi schimbe poziţia.
Momentan, nu se va închide graniţa, ci ambele state vor intensifica verificările la Brennero. Ministrul de interne, Angelino Alfano, a spus că nu există riscul ca la graniţa de la Brennero să se înregistreze un aflux de migranţi. 2720 de refugiaţi au emigrat din Austria în Italia, un număr mult mai mare decât al celora care fac traseul în sens invers.
Austria a fost de acord, după discuţia celor doi miniştri de interne, şi cu planul italian de salvare a migranţilor din mare, dar şi cu cel de creare de centre de identificare 'hotspot' în Mediterană pentru ca, astfel, migranţii să fie distribuiţi înainte de a ajunge pe teritoriul italian.