Schimbul de spioni, "pregătit din timp"
Un oficial american a declarat că opţiunea unui schimb de spioni cu Moscova a fost luată în considerare de Casa Albă cu aproximativ două săptămâni înaintea arestării celor 10 agenţi ruşi la 27 iunie.
10 Iulie 2010, 12:23
Casa Albă a început să ia în considerare opţiunea unui schimb de spioni cu Moscova de acum o lună, adică cu aproximativ două săptămâni înaintea arestării celor 10 agenţi ruşi la 27 iunie, a arătat vineri într-o întâlnire cu reporterii, sub condiţia anonimatului, un oficial de la Casa Albă.
Decizia de a-i aresta după mai bine de un deceniu cât au fost ţinuţi sub observaţie de autorităţile americane, a fost grăbită de semnalele că unii dintre cei 10 se pregăteau să părăsească în această vară SUA.
Acelaşi oficial a mai spus că, după ce cazul a fost adus în dezbaterea Casei Albe în februarie de către FBI, CIA şi Departamentul Justiţiei, la 11 iunie preşedintele Obama a fost informat în legătură cu planul arestărilor, cu modul în care ele vor avea loc, cu capetele de acuzare că şi cu posibilul impact asupra relaţiilor americano-ruse.
Atunci, a arătat oficialul de la Casa Albă, a apărut ideea schimbului de spioni.
Oficialul de la Casa Albă a mai spus că atunci când peste 13 zile de când fusese informat despre reţeaua agenţilor ruşi, preşedintele american s-a întâlnit cu preşedintele rus, Barack Obama nu i-a menţionat acestuia nimic despre cazul spionilor.
Schimb de spioni executat cu o viteză fără precedent
La numai câteva zile apoi, după 27 iunie, SUA au propus Rusiei negocierea schimbului de spioni. Washington-ul a prezentat o listă de patru persoane care se aflau în detenţie rusă în urma acuzaţiilor că ar fi spionat pentru SUA.
Cei patru au fost eliberaţi vineri, la Viena, în schimbul celor 10 agenţi ruşi.
Unii analişti pun sub semnul întrebării viteza fără precedent cu care au fost eliberaţi agenţii ruşi. De regulă, spun ei, negocierea unui asemenea schimb de spioni ţine ani în şir.
"Dacă tot ce poţi păţi mai rău ca agent străin este o politică a capturării şi eliberării, cum să te descurajeze aceasta?", întreabă retoric expertul în Rusia Stephen Sestanovich, care a lucrat atât pentru administraţii republicane cât şi democrate, citat de The Washington Post.