Scandal diplomatic între Uniunea Europeană şi Israel
Israelul a anunţat că suspendă dialogul diplomatic cu Bruxelles-ul după ce UE a schimbat modul de etichetare a produselor care vor proveni din regiunile ocupate militar de Israel.
12 Noiembrie 2015, 07:03
Israelul a anunţat că suspendă dialogul diplomatic cu Uniunea Europeană în forumurile programate săptămânile următoare, după ce la Bruxelles au fost publicate instrucţiunile după care vor fi etichetate produsele care vor proveni din regiunile ocupate militar de Israel.
Măsurile caracaterizate drept tehnice de europeni, obligă Israelul să specifice în mod distinct mărfurile provenite din Podişul Golan, Ierusalimul de Est şi Cisiordania.
Israelul a calificat "discriminatorie" decizia Uniunii Europene de a stabili şi publica linii directoare, care permit etichetarea produselor realizate dincolo de linia verde.
Măsura ar putea afecta grav legăturile dintre Uniunea Europeană şi Israel.
"Este regretabilă această decizie, motivată politic, neobişnuită şi discriminatorie" - se arată într-un comunicat în termeni duri ai Ministerului de Externe de la Ierusalim.
Ambasadorul UE, Lars Faaborg, a fost convocat pentru a explica decizia Comisiei Europene.
Un funcţionar de la Bruxelles anunţase ieri dimineaţă că s-a adoptat modul interpretativ al directivei cu privire la originea marfurilor care provin din teritorii ocupate de Israel după iunie 1967, o încercare nereuşită de disimulare prin formulare.
Intenţia etichetării produselor a fost evocată pentru prima oară în 2012, ca pe o chestiune tehnică, cu toate că Uniunea Europeană susţine că nu este un boicot al Israelului.
În termeni aşa-zişi diplomatici, s-a vorbit de concepţia informării consumatorilor că produsele nu au fost realizate în Israel.
Din punct de vedere politic, Uniunea Europeană estimează că mărfurile care provin din Cisiordania, Ierusalimul de Est şi zona Platoului Golan nu pot fi etichetate "Made in Israel".
Ieri au fost furnizate statelor membre informaţii despre modul în care trebuie etichetate produsele, potrivit directivelor şi legislaţiei existente.
Ministerul de Externe israelian a respins această măsură, pe care a catalogat-o "fără fundament şi cinică".
Există 200 de conflicte teritoriale în lume şi Uniunea Europeană nu este preocupată decât de Israel.
Etichetarea produselor nu va ajuta la rezolvarea conflictului israelo-palestinian, dimpotrivă, va agrava situaţia, deoarece îi încurajează pe palestinieni să nu reia negocierile.
Principala consecinţă ar putea fi intrarea în şomaj a lucrătorilor palestinieni.
Ministrul israelian al justiţiei, Ayelet Shaked, a calificat decizia UE "anti-Israel şi anti-evrei".
Ipocrizia europeană a depăşit toate liniile.
"Este interesant cum sunt etichetate produsele din Sahara Occidentală sau din nordul Ciprului", a mai spus ministrul israelian al justiţiei.