Sărăcia extremă "s-a diminuat la nivel mondial"
Un raport al Naţiunilor Unite arată că datorită progreselor înregistrate în China, Asia de Sud şi Asia de Est a scăzut puternic procentul persoanelor care trăiesc sub pragul sărăciei.
Articol de Răzvan Stancu, 23 Iunie 2010, 17:34
La nivel mondial, sărăcia extremă s-a redus, se arată într-un raport al ONU care actualizează progresele ce trebuie făcute pentru îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare ale mileniului(ODM), informeză Agerpres.
Datorită progreselor înregistrate în China, Asia de Sud şi Asia de Est, procentul persoanelor din ţările în curs de dezvoltare care trăiesc cu mai puţin de 1,25 dolari pe zi a scăzut de la 45% în 1990 la 27% în 2005 şi va ajunge la 15% în 2015, se precizează în raport.
Se aduc în discuţie de asemenea acţiunile puternice pentru combaterea SIDA şi a paludismului, îmbunătăţirea sănătăţii copiilor precum şi progresele în materie de şcolarizare la nivel primar în numeroase ţări sărace, în special din Africa.
De asemenea garantarea acccesului la apa potabilă are şanse reale de implementare dar există dificultăţi pe care persoanele sărace le întâmpină, în special cele care locuiesc în zone izolate sau persoanele cu handicap.
Conform aceluiaşi document doar jumătate din populaţia din ţările în curs de dezvoltare are acces la echipamente sanitare de bază cum ar fi latrine sau toalete.
Mai puţin de jumătate dintre femeile din anumite regiuni în curs de dezvoltare beneficiază de îngrijire medicală în timpul perioadei de maternitate, iar şansele ca fetele din cele mai sărace cămine să renunţe la şcoală sunt de 3,5 ori mai mari decât cele din cămine bogate şi de patru ori mai mari decât cele ale băieţilor de aceeaşi condiţie.
Raportul ONU susţine că la nivel mondial criza economică a produs numeroase daune angajaţilor însă impactul ei nu ameninţă obiectivele de dezvoltare ale mileniului, care constau în special în reducerea sărăciei extreme la jumătate până în anul 2015.
Obiectivele de dezvoltare ale mileniului, stabilite în anul 2000, mai prevăd asigurarea educaţiei primare pentru toată lumea, promovarea egalităţii între sexe şi emanciparea femeilor, reducerea mortalităţii infantile, îmbunătăţirea sănătăţii maternale, combaterea SIDA, paludismului şi altor boli, protejarea mediului şi crearea unui parteneriat mondial pentru dezvoltare.