Rusia va cumpăra patru nave franceze Mistral
Preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev a semnat la Paris acorduri de "sute de milioane de euro".
Articol de Roxana Vasile, Paris, 04 Martie 2010, 08:35
Franţa şi Rusia şi-au consolidat cooperarea economică odată cu vizita la Paris a preşedintelui rus Dmitri Medvedev. Au fost încheiate contracte de sute de milioane de euro în domeniile energetic, transporturi şi chiar militar.
Francezii urcă pe locul şase în topul investitorilor din Rusia, depăşindu-i pe americani, dar continuă să fie mult în urma germanilor în parteneriatele încheiate cu firme ruseşti.
Pentru prima dată, liderul de la Kremlin s-a declarat dispus să voteze în Consiliul de Securitate al ONU sancţiuni "inteligente" împotriva Iranului, mai precis, care să nu fie îndreptate împotriva populaţiei civile.
Inteligente da, dar şi eficace - a completat Nicolas Sarkozy, care a anunţat că Franţa şi Rusia au început negocieri exclusive în vederea cumpărării de către ruşi a patru nave de război Mistral.
Un transfer de tehnologie fără precedent din partea unui membru al NATO, motiv de îngrijorare în special pentru ţările baltice.
"Am putea să-i spunem dimineaţa preşedintelui Medvedev: 'Ah, am încredere în dumneavoastră, votaţi alături de noi în Consiliul de Securitate!', iar apoi, după-amiaza, să-i spunem: 'Nu, nu, scuzaţi-ne, cum nu prea avem încredere, nu lucrăm împreună şi nu vă livrăm nicio navă Mistral', a spus Nicolas Sarkozy.
De asemenea a fost semnat şi un protocol de acord între Gaz de France Suez şi Gazprom, privind participarea francezilor cu 9% la proiectul gazoductului North Stream, iar grupul Alstom va prelua 25% din acţiunile principalului constructor rus de locomotive, Transmashholding.
Nord Stream este o conductă de gaze care va lega Rusia şi Uninea Europeană şi va trece pe sub Marea Baltică.
Nord Stream este proiectat cu o capacitate de pompare de până la 55 miliarde de metri cubi de gaze pe an.
Operatorul care se va ocupa de construcţia conductei este compania Nord Stream, controlată în proporţie de 51% de Gazprom.
Restul este împărţit de companiile germane Wintershall şi E.ON Ruhrgas, care deţin câte 20%, şi firma olandeză Gasunie 9%.
"Este de neimaginat relaţia dintre Rusia şi Franţa în absenţa cooperării economice", declara Dmitri Medvedev, care le-a cerut oamenilor de afaceri din Hexagon să continue să investească mai mult în ţara sa, promiţându-le că va veghea personal ca legislaţia rusească să fie ameliorată.
Dmitri Medvedev a plecat însă de la Paris cu mulţumirea dezvoltării fără precedent a relaţiilor cu una din puterile economice ale Uniunii Europene.