Rusia "tratează cu respect" referendumurile din estul Ucrainei
Rusia afirmă că respectă rezultatele referendumurilor din estul Ucrainei dar pentru punerea lor în practică recomandă dialogul dintre reprezentanţii regionali şi Kiev.
12 Mai 2014, 15:32
Rusia afirmă că respectă rezultatele referendumurilor din estul Ucrainei.
Pentru punerea lor în practică Rusia recomandă dialogul dintre reprezentanţii regionali şi autorităţile de la Kiev.
Potrivit unor reprezentanţi ai separatiştilor, voturile de ieri din provinciile Doneţk şi Lugansk ar fi fost covârşitoare în favoarea autodeterminării Estului, care ar putea acum să-şi formeze propriile instituţii şi forţe armate şi chiar să ceară alipirea la Federaţia Rusă.
Corespondenţii France Presse aflaţi la Doneţk au remarcat însă lipsa oricăreui manifestări publice de exuberanţă după victoria de ieri, iar primul mesaj oficial al Rusiei ar fi că voinţa populară trebuie concretizată în mod paşnic.
Rusia nu a aprobat dar nici nu a dezaprobat cele două referendumuri din Ucraina de Est.
Un comunicat emis de Serviciul de presă al Kremlinului menţionează că Moscova tratează cu respect referendumurile din regiunile Luganks şi Doneţk ale Ucrainei.
Textul comunicatului a fost reluat cu puţin timp în urmă de ministrul de externe Serghei Lavrov, în cadrul unei conferinţe de presă.
"Tratăm cu respect exprimarea voinţei populaţiei regiunilor Doneţk şi Lugansk şi pornim de la premisa că realizarea practică a rezultatelor votului ce a avut loc se va desfăşura pe cale civilizată fără nici un fel de recidive ale violenţelor, prin dialog între reprezentanţii Kiev-ului, Doneţk-ului şi Lugansk-ului", spune Serghei Lavrov.
Conferinţă internaţională pe tema Ucrainei
Rusia consideră important ca un asemenea dialog să fie încurajat şi va saluat orice eforturi de mediere, inclusiv pe linia OSCE.
Kremlinul precizează totodată că autorităţile ruse au urmărit cu atenţie pregătirea şi desfăşurarea referendumurilor din cele două regiuni ucrainene, remarcând participarea ridicată la vot în pofida încercărilor autorităţilor de la Kiev de a-l împiedica.
Kremlinul a condamnat folosirea forţei împotriva populaţiei paşnice de către autorităţile ucrainene, inclusiv a armamentului greu, ceea ce a dus, se afirmă în comunicat la victime omeneşti.
Pe de altă parte, ministrul rus de externe a declarat că organizarea unei noi conferinţe internaţionale privind criza ucraineană, în formula Rusia-SUA-UE-Ucraina, nu va fi posibilă dacă la ea nu vor participa "oponenţii regimului de la Kiev".
Reacţia Moscovei diferă net de cea privind Crimeea, când un referendum asemănător a prefaţat anexarea peninsulei.
Motivele ar putea fi ponderea mai mică a populaţiei rusofone în zonele din est, dar şi perspectiva unor sancţiuni occidentale extinse.
Referendumurile nu au fost recunoscute nici de autorităţile de la Kiev, care le consideră drept organizată de Rusia, nici de guvernele occidentale.