Rusia susține că "nu a intervenit în Ucraina de est"
Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a exclus posibilitatea unei intervenţii militare a Moscovei în Ucraina de est.
01 Septembrie 2014, 15:38
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a acuzat astăzi Rusia de agresiune directă, pe care nu o ascunde, ceea ce a schimbat radical situaţia în zona de conflict.
Poroşenko a adăugat că, după înfrângerile suferite de forţele guvernamentale săptămâna trecută, când rebelii au lansat o ofensivă în est şi au deschis un nou front de-a lungul litoralului Mării Azov, unii comandanţi ai armatei vor fi înlocuiţi.
Tot astăzi, un oficial militar de la Kiev a declarat că în zona aeroportului din Lugansk paraşutiştii ucraineni se luptă cu un batalion de tancuri al armatei ruse.
Un lider al separatiştilor a admis recent că alături de aceştia luptă militari ruşi aflaţi în permisie, însă Moscova neagă că ar fi trimis trupe în Ucraina, iar ministrul de externe, Serghei Lavrov, a afirmat astăzi că o intervenţie militară în ţara vecină este exclusă.
Vorbind astăzi la Institutul pentru Relaţii Internaţionale din Moscova, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a exclus posibilitatea unei intervenţii militare a Moscovei în Ucraina de est.
"Nu va fi o intervenţie militară. Noi ne pronunţăm pentru o reglementare exclusiv pe cale paşnică a acestei crize deosebit de grave, a acestei tragedii.
"Tot ceea ce facem vizează promovarea abordărilor politice", spune Serghei Lavrov.
"Reglementare politică" a situaţiei
El a spus, de asemenea, că Rusia speră că negocierile din cadrul Grupului de contact pentru Ucraina, a cărui reuniune a început astăzi la Minsk, vor fi consacrate convenirii unei încetări imediate şi necondiţionate a focului.
Rusia va face tot ce depinde de ea pentru a contribui la reglementarea politică a situaţiei din Ucraina, pe baza luării în consideraţie a intereselor tuturor regiunilor şi forţelor politice ucrainene fără excepţie - a subliniat şeful diplomaţiei de la Moscova.
Cel mai important - a subliniat Lavrov - este ca Washingtonul şi Bruxellesul să ceară Kievului, aşa cum cer şi în cazul altor conflicte, să înceteze folosirea armamentului greu şi aviaţiei împotriva obiectivelor civile şi populaţiei paşnice.
În caz contrar, insurgenţii nu vor avea altă soluţie decât să încerce respingerea prin forţă a trupelor ucrainene de pe poziţiile de unde bombardează localităţile.