Rusia, "singura putere străină prezentă legal în Siria"
Campania aeriană rusă în Siria continuă, iar Federaţia a respins posibilitatea alăturării la coaliţia internaţională condusă de Statle Unite, deoarece aceasta nu are mandat ONU.
07 Octombrie 2015, 05:35
Aviaţia rusă a continuat marţi bombardamentele în Siria. Au fost lovite 12 ţinte aparţinând organizaţiei Statul Islamic.
Probabil, conform precedentelor campanii în Orientul Mijlociu, ea trebuie să preceadă o operaţiune terestră care a fost deja anunţată, neoficial cel puţin.
Luni au venit informaţii că armata siriană a cerut teroriştilor ISIS să se predea, iar populaţiei să se retragă din calea acestei ofensive.
Deocamdată nu există însă date privind acţiunea militară în cauză.
Această ofensivă terestră a armatei siriene este, de fapt, problema-cheie a actualei campanii ruse.
Problema este că Moscova motivează prezenţa sa în spaţiul aerian sirian de ineficienţa cu care coaliţia condusă de SUA luptă împotriva ISIS şi de necesitatea de a ajuta armata siriană în lupta împtriva Statului Islamic.
Rusia susţine că războiul împotriva ISIS nu poate fi câştigat decât pe teren, deci la sol şi singura forţă care luptă eficient împotriva acestei organizaţii teroriste este armata siriană, ca şi cea irakiană, de partea cealaltă a graniţei.
Problema colaborării cu operaţiunea coaliţiei internaţionale condusă de SUA nu se pune din punctul de vedere al Rusiei pentru că, afirmă Moscova, această coaliţie nu acţionează în conformitate cu dreptul internaţional, nu are mandat din partea ONU şi nu a fost invitată de guvernul de la Damasc, în timp ce Rusia este singura putere străină prezentă legal în spaţiul sirian.
Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării a reiterat invitaţia de cooperare, adresată mai demult membrilor coaliţiei, în primul rând SUA, mai ales după numeroasele scandaluri mediatice şi două incidente petrecute în spaţiul aerian al Turciei.
Din partea ministrului apărării, Serghei Şoigu, a fost transmis ataşaţilor militari din principalele state care fac parte din coaliţia anti-ISIS, condusă de SUA, invitaţii de a trimite specialişti militari, deci oficiali militari şi de a înfiinţa grupe de lucru pentru a discuta situaţia care există în Siria.
Trebuie spus aici că generalul Anatoli Antonov, care a făcut publice aceste informaţii, a declarat că, în primul rând, Rusia ar dori să vadă la Moscova un reprezentant al Ministerului turc al Apărării, Turcia fiind extrem de nemulţumită de cele două incidente pe care le-am menţionat, ambasadorul Rusiei fiind chemat la Ministerul turc de Externe.
Pe de altă parte, Rusia a recunoscut deocamdată doar unul din cele două incidente.
Cel de-al doilea în care a fost implicat un MIG-29, afirmă Ministerul rus al Apărării, nu are nicio legătură cu avioanele ruseşti pentru că asemenea aparate nu există în componenţa grupului.
Există totodată o propunere din partea Pentagonului privind modul de acţionare, de corelare a zborurilor în spaţiul sirian care a fost transmis de Ministerul rus al Apărării.
Secretarul american al apărării, Ashton Carter, a spus că aşteaptă urgent un răspuns al Rusiei, iar Ministerul rus al Apărării, prin acelaşi general Antonov, a precizat că, în mare, Statul Major rus a aprobat această propunere, acum lucrându-se la conţinutul documentului.
Despre ce concret este vorba, niciuna din părţi nu a dat deocamdată niciun fel de detalii.