Rusia și Ungaria - acorduri în domeniul energiei
În conferinţa de presă de după convorbirile cu premierul ungar Viktor Orbán, Vladimir Putin a subliniat că există foarte bune oportunităţi pentru lărgirea cooperării economice.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 18 Februarie 2015, 07:28
La Budapesta, au fost semnate cinci documente privind viitorul colaborării ungaro-ruse în domenii cum sunt cooperarea interregională, învăţământul universitar, sănătate, dar şi deschiderea unui Consulat al Ungariei în regiunea rusă Kazan.
Un alt acord vizează pregătirea de personal în domeniul nuclear.
Premierul ungar Viktor Orbán şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, au susţinut o conferinţă de presă comună.
În centrul atenţiei: recunoştinţa preşedintelui rus pentru invitaţia la Budapesta, sprijinul pe care Ungaria îl acordă Rusiei în regiune pentru depăşirea problemelor create de sancţiuni, mai ales prin cooperarea în domeniul agricol, al produselor alimentare şi medicamentelor.
Cel mai mult s-a discutat însă despre rezultatele negocierilor legate de hidrocarburi.
Ungaria importă din Rusia 75% din gazele naturale. Asta mai ales în contextul în care acordul pe perioadă lungă în domeniul importului de gaze expiră al sfârşitul anului.
În conferinţa de presă care a urmat după convorbirile cu premierul ungar Viktor Orbán, Vladimir Putin a subliniat că există foarte bune oportunităţi pentru lărgirea cooperării economice, în condiţiile în care schimburile comerciale au înregistrat o scădere în ultima perioadă, ca urmare a sancţiunilor internaţionale şi a măsurilor luate ca răspuns la acestea.
Vladimir Putin a afirmat că s-a discutat şi despre acordul privind construirea de două noi reactoare la singura centrală nucleră a Ungariei, încheiat anul trecut la Moscova, precizând că este vorba despre o afacere avantajoasă, în condiţiile împrumutului de 10 miliarde de euro acordat de Rusia, pentru o perioadă de aproape 30 de ani.
Preşedintele rus a mai spus că a fost nevoie de renunţarea la proiectul gazoductului South Stream şi şi-a exprimat speranţa că demersurile făcute anterior cu partea ungară pentru construirea acestuia vor putea fi folosite şi în contextul discuţiilor care au loc cu Turcia.
Rusia este un partener de încredere al Europei şi Ungariei în ceea ce priveşte livările de gaze, a spus Vladimir Putin, care a adăugat că în ceea ce priveşte contactul pe termen lung, care expiră anul acesta, compania Gazprom este pregătită să transfere cantităţile care nu au fost preluate şi în perioada următoare, iar autorităţile de la Budapesta nu vor trebui să plătească aceste volume neutilizate.
La rândul său, premierul ungar Viktor Orbán a afirmat că Ungaria este interesată ca gazele să sosească din direcţia de sud, iar pentru această ţară ar fi potrivit un proiect al livrărilor dinspre Turcia, prin Grecia, Macedonia şi Serbia.
Viktor Orbán a spus totodată că trebuie soluţionate cât mai curând relaţiile dintre Rusia şi Uniunea Europeană şi a menţionat că siguranţa regiunii nu poate fi asigurată în contradicţie cu această ţară.