Rusia riscă "o şi mai mare izolare"
Preşedintele american Barack Obama a anunţat sancţiuni extinse la adresa Rusiei şi avetizează că eventuale provocări vor duce la "o şi mai mare izolare a Rusiei" în lume.
17 Martie 2014, 23:42
Statele Unite au anunţat impunerea de sancţiuni Federaţiei Ruse, iar preşedintele Barack Obama a avertizat Moscova că SUA sunt pregătite să izoleze şi mai mult Rusia pe plan internaţional.
Preşedintele SUA a subliniat că există şi o soluţie a actualei crize, enumerând retragerea forţelor ruse în bazele lor din Crimeea, susţinerea mobilizării unor observatori suplimentari în Ucraina şi stabilirea unui dialog între Moscova şi guvernul ucrainean.
Dincolo de sancţiunile anunţate la adresa a 11 cetăţeni ruşi şi ucraineni, SUA transmit Rusiei că sunt gata să ia măsuri ulterioare.
Barack Obama spune că a creat cadrul necesar pentru impunerea unor noi sancţiuni.
"Am semnat un nou ordin executiv care extinde domeniul de aplicare a sancţiunilor. Ca un prim pas autorizez sancţiuni la adresa oficialităţilor din Rusia, a entităţilor care operează în sectorul armat în Rusia şi a persoanelor care oferă sprijin material reprezentanţilor de rang înalt din guvernul rus.
"Vom continua să arătăm clar Rusiei că provocări ulterioare nu vor duce la nimic altceva decât la o şi mai mare izolare a Rusiei şi o diminuare a rolului său în lume" a avertizat liderul de la Casa Albă.
Un reprezentant de rang înalt al administraţiei americane spune că sancţiunile au fost discutate îndeaproape cu partenerii europeni şi că SUA se aşteaptă ca ele să fie eficiente şi să transmită Rusiei mesajul că există consecinţe pentru acţiunea din Ucraina.
Potrivit oficialităţilor americane, o parte din efecte se văd deja, având în vedere că piaţa de capital a Rusiei s-a redus cu peste 14% în ultima lună şi că rubla s-a depreciat cu 3% faţă de dolar.
Referendumul din Crimeea, "împotriva Constituţiei Ucrainei"
Judecătorul federal Bohdan Futey de origine ucraineană este unul dintre experţii care au lucrat la Constituţia Ucrainei din 1996.
A venit în SUA în 1977, când avea 18 ani.
Spune că referendumul din Crimeea a fost unul ilegal, împotriva Constituţiei Ucrainei, o ameninţare la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării şi o ameniţare la adresa democraţiei în lume.
"Constituţia Ucrainei spune clar în articolul 73, că e nevoie de un referendum în întreaga ţară pentru a face schimbări în teritoriul Ucrainei. Articolul 72 spune cine poate autoriza acest referendum: 1 - parlamentul; 2 - preşedintele; dacă trei milioane de cetăţeni ucraineni cu drept de vot semnează o petiţie pentru un astfel de referendum, semnături care trebuie obţinute în cel puţin două treimi din regiunile din Ucraina.
"Aceste lucruri nu se întâmplă. În ceea ce priveşte Crimeea, Constituţia republicii autonome spune că orice referendum, orice schimbare referitoare la teritoriul Crimeei trebuie să respecte Constituţia Ucrainei" a precizat Bohdan Futey.
Lobby pentru Ucraina din faţa Casei Albe
Iryna Verity, femeie de afaceri, fost director în consiliul de afaceri SUA-Ucraina, o asociaţie care reprezintă interesele firmelor americane din Ucraina, spune că acţiunile lui Vladimir Putin n-au făcut decât să unească poporul ucrainean.
"Mulţi dintre prietenii mei din SUA şi-au cumpărat bilete de avion imediat şi s-au dus în Ucraina la începutul protestelor. Au stat câteva săptămâni cu rudele. Eu n-am putut pentru că am o fată adolescentă care are nevoie de mine aici.
"Atunci mi-am dat seama că ar fi cel mai bine să organizez proteste în faţa Casei Albe, să intru în legătură cu oameni care organizau diverse proiecte, semnarea unor petiţii, traducerea unor documente, verificarea unor informaţii care nu erau corecte şi să-i pun la curent pe americani despre ce se întâmplă în Ucraina, pe când evenimentele nu erau la ştiri prea mult" a povestit Iryna Verity.
Aceasta mai spune că mama ei, în vârstă de peste 70 de ani, care a rămas în Ucraina, s-a implicat activ în proteste.
Ea a gătit şi le-a dus mâncare protestatarilor în mai multe rânduri, susţine Iryna Verity.