Rusia, ”propunere-capcană” în problema transnistreană
Rusia propune reluarea procesului de distrugere a muniţiilor din Transnistria.
Articol de Natalia Zaharescu-Radio Chişinău, 26 August 2019, 14:54
O propunere de reluare a distrugerii muniţiilor din Transnistria, făcută de ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, atunci când s-a aflat în Republica Moldova, ar putea fi de fapt doar o nouă tentativă de tergiversare a retragerii muniţiilor şi forţelor ruseşti, atrag atenţia experţi de la Chişinău.
Premierul Maia Sandu a afirmat, pe de altă parte, că Guvernul va examina doar propunerile făcute în cadrul legal, în condiţiile în care Serghei Şoigu nu se afla în Republica Moldova la invitaţia Guvernului.
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, i-ar fi propus președintelui Igor Dodon, în timpul vizitei sale de vineri, la Chișinău, reluarea procesului de casare a munițiilor rusești aflate pe teritoriul Republicii Moldova, în regiunea transnistreană.
Pe de altă parte, premierul Maia Sandu a subliniat că vizita lui Serghei Şoigu a fost una neoficială, la care nu puteau fi semnate acorduri, înțelegeri sau angajamente.
În acest context, ea a precizat că autoritățile sunt gata să examineze doar propunerile făcute de către Federația Rusă într-un cadru oficial și legal.
În același timp, analistul politic Anatol Țăranu, fost ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, califică propunerea Kremlinului drept o acțiune propagandistică menită să consolideze poziția diplomatică a Rusiei în problema transnistreană, dar și să justifice politica prorusă a lui Igor Dodon.
Potrivit lui Anatol Țăranu, în spatele acestei inițiative s-ar ascunde și o nouă încercare de a tergiversa retragerea muniției și a militarilor ruși de pe teritoriul Republicii Moldova.
În 1990, la Summitul OSCE de la Istanbul, Moscova s-a angajat să îşi retragă trupele și munițiile din Republica Moldova până în 2002.
O parte din tehnica militară grea, cum ar fi tancurile sau blindatele, a fost evacuată sau distrusă, însă din 2003 Rusia a întrerupt acest proces pe motiv că ar fi împiedicată de către administrația separatistă de la Tiraspol.
Nu se cunoaște cantitatea exactă de armament stocată în depozitul de la Cobasna, dar se presupune că ar fi vorba de aproximativ 20.000 de tone de muniție, care sunt păzite de aproximativ 1.000 de militari ruși.