Rusia, partener strategic al UE "când vorbim de gaze"
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că "graţie gazului rusesc, industria noastră funcţionează şi multe case sunt încălzite, dar plătim pentru el şi plătim bine".
24 Februarie 2011, 20:54
Semnarea unui nou acord de parteneriat între Uniunea Europeană şi Rusia, dar şi chestiuni legate de aderarea Moscovei la Organizaţia Mondială a Comerţului sunt subiecte principale în discuţiile de joi de la Bruxelles, între premierul Vladimir Putin şi mai mulţi oficiali europeni.
Primul ministru rus s-a întâlnit cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, temele abordate fiind cooperarea comercială şi cea în domeniul energiei.
Uniunea Europeană încearcă de mai multă vreme să-şi reducă dependenţa de importurile de petrol şi gaze naturale din Rusia prin găsirea de surse şi rute alternative de aprovizionare.
În afară de aceste subiecte, din discuţii nu a lipsit situaţia din Libia şi alte state nord-africane, în care s-au produs manifestaţii populare anti-guvernamentale.
Cele două părţi au convenit asupra unei declaraţii comune în care utilizarea forţei este condamnată şi considerată inacceptabilă.
Vladimir Putin este îngrijorat în privinţa Caucazului
Întrebat dacă nu este îngrijorat că mişcările islamice din Caucaz ar putea fi inspirate de situaţia din lumea arabă, premierul rus Vladimir Putin a spus că "sigur" este îngrijorat, dar la fel de îngrijoraţi sunt şi reprezentanţii Al-Qaeda, dând exemplu implicarea comunităţii internaţionale în revoluţia din Iran sau în alegerile din Palestina.
Vladimir Putin a subliniat că oamenii ar trebui să-şi poată clădi propriile destine fără intervenţii din exterior.
"Putem susţine, cu grijă, procesele care au loc în diverse părţi ale lumii, dar nu ar trebui să intervenim", a adăugat Vladimir Putin.
Premierul rus a mai spus că îngrijorări apar şi din cauza creşterii preţurilor petrolului, iar în situaţia de faţă gazul rusesc pentru Europa este mai important ca oricând.
Vladimir Putin a adăugat că proiectele europene de infrastructură energetică, precum North Stream şi South Stream sunt extrem de relevante, iar Europa ar fi fost mai puţin expusă riscurilor în acest moment, dacă proiectele ar fi fost implementate.
Rusia, "cel mai important partener pentru UE"
Un lucru este clar, a concluzionat Jose Manuel Barroso: "Vrem ca Rusia să rămână cel mai important partener, în special când vorbim de gaz".
"Graţie gazului rusesc, industria noastră funcţionează şi multe case sunt încălzite, dar plătim pentru el şi plătim bine", a spus Jose Manuel Barroso.
În relaţia strictă Rusia - Uniunea Europeană, cel de-al treilea pachet legislativ în domeniul energiei a ridicat semne de întrebare din partea Rusiei, în special în ceea ce priveşte separarea producţiei de transport, un punct care a dat naştere la un schimb de replici poate puţin tensionat în sala de presă.
În timp ce preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a dat asigurări că viitorul pachet legislativ nu este discriminatoriu şi că va fi aplicat în cazul tuturor firmelor, fie ele europene sau nu, premierul rus, Vladimir Putin, a susţinut că firmele ruseşti vor fi afectate de legislaţia europeană.