Romii care primesc bani pentru repatriere "vor fi amprentaţi"
Ministrul francez al imigraţiei spune că autorităţile lucrează la o bază de date biometrice informatizată astfel încât să nu mai existe persoane care să abuzeze de practica franceză de a acorda romilor bani.
Articol de Carmen Gavrilă, 10 Septembrie 2010, 09:04
Ministrul francez al imigraţiei, Eric Besson, aflat la Bucureşti, a recunoscut că există multe persoane care au abuzat de practica franceză de a acorda romilor bani la întoarcerea în România.
El a spus că Franţa a decis ca aceşti bani pot fi mai bine folosiţi.
Ministrul francez al imigraţiei şi secretarul de stat pentru afaceri europene au venit joi în România pentru a discuta cu mai mulţi membri ai executivului pe marginea politicii de repatriere a romilor.
Eric Besson a mai precizat că autorităţile lucrează de doi ani la o bază de date biometrice informatizată, iar aceasta va fi operaţională de la 1 octombrie.
"Astfel, cu ajutorul amprentelor digitale, vom evita ca unele persoane să se folosească în mod repetat de ajutoarele umanitare pe care le oferim pentru repatrierea voluntară.
"Problema este că potrivit legislaţiei europene, niciun cetăţean european nu poate fi amprentat fără acordul său", a mai afirmat Eric Besson.
Romi "au drept la liberă circulaţie"
Ministrul de externe Teodor Baconschi a spus din nou că, de vreme ce romii sunt cetăţeni români şi, deci, europeni, au dreptul la libera circulaţie.
El nu a vrut să comenteze rezoluţia Parlamentului European, care cere Franţei să oprească repatrierile de romi.
"Nu citim rezoluţia adoptată în Parlamentul European ca pe o mână de ajutor dată României. Avem treabă, avem nişte obiective de atins, trebuie să ne mobilizăm mai mult şi o vom face.
"În rest, mă abţin de la comentarii, este un vot liber într-o instituţie a Uniunii Europene, extrem de importantă, bineînţeles", a afirmat ministrul de externe român.
În schimb, demnitarii francezi au acuzat Parlamentul European că a încălcat dreptul european şi că dă mână liberă oricui să locuiască în orice ţară membră, indiferent de situaţia legală.
Problema romilor "nu afectează aderarea României la spaţiul Schengen"
În ce priveşte posibilitatea ca Franţa să blocheze accesul României la Spaţiul Schengen din cauza problemei romilor, ceea ce contravine regulamentelor europene, secretarul de stat Pierre Lelouche a declarat iniţial că cele două chestiuni nu sunt legate.
"Tema Schengen are legătură cu alte lucruri în special, cel puţin după părerea mea, în principiu, cu mecanismul de cooperare şi verificare.
"Această chestiune va fi pe agenda Consiliului afaceri generale de luni, la Bruxelles", a declarat Pierre Lelouche.
Dar şi legătura cu mecanismul de cooperare este una interzisă, conform regulilor europene, care spun că o ţară este primită în Spaţiul Schengen dacă îndeplineşte criterii strict tehnice şi fără legătură cu alte teme.
Ulterior, secretarul de stat Pierre Lelouche a spus că nici între problema romilor şi mecanismul de cooperare şi verificare impus României pe justiţie nu există nicio legătură.
"Dacă vă uitaţi în documentele Uniunii Europene, cuvântul rom nu apare. Eu am spus că este o situaţie politică, am spus că din punct de vedere juridic nu este nicio legătură, este o chestiune politică şi sperăm să găsim soluţii, nu suntem aici pentru o strategie de escaladare", a mai afirmat Pierre Lelouche.
Autorităţile române şi cele franceze au stabilit să pună la punct un plan comun pentru rezolvarea problemei romilor şi au decis să pledeze împreună la Bruxelles pentru a obţine şi fondurile care să susţină viitoarele proiecte.