Românul care l-a intervievat pe Osama Bin Laden
Adrian Mac Liman, ziarist născut în România, corespondent de război pentru ziare spaniole importante, l-a cunoscut pe Osama Bin Laden în 1983 la Geneva, în contextul tratativelor dintre rezistenţa afgană şi diplomaţia sovietică.
05 Mai 2011, 14:02
Adrian Mac Liman, ziarist născut în România, format în străinătate, corespondent de război pentru cele mai importante ziare spaniole, l-a cunoscut pe Osama Bin Laden în 1983, la Geneva, în contextul tratativelor dintre rezistenţa afgană şi diplomaţia sovietică.
Autor al unor cărţi despre Orientul Mijlociu şi despre islamismul radical, Adrian Mac Liman îşi aduce aminte despre interviul pe care l-a făcut în 1983 pentru ziarul La Vanguardia.
"Acum aproape 30 ani, am cunoscut un personaj care a devenit câţiva ani mai târziu duşmanul public numărul 1", spune ziaristul de origine romană.
Bin Laden avea atunci 25 de ani, dar părea mai în vârstă. Avea deja idei conservatoare şi vroia să implementeze islamismul radical în Afganistan, ceea ce a şi reuşit după câţiva ani, spune Adrian Mac Liman.
Experimentatul jurnalist fusese avertizat la finalul întâlnirii cu Bin Laden că acesta era de origine saudită, dar era şi omul americanilor, cu legături în serviciile secrete din ambele ţări.
După mulţi ani, când Bin Laden a devenit cunoscut ca liderul Al Qaeda, nu a fost surprins când i-a văzut fotografia, după primul atentat de la New York.
"Mi-am spus: deci totuşi a ajuns să facă ceea ce dorea să facă, şi anume să devină duşmanul unui mod de viaţă.
"Dar nu, în momentul în care l-am cunoscut nu mă aşteptam să fi avut "ocazia" să stau de vorba cu omul care a devenit şi a fost ani de zile duşmanul public numărul 1", mărturiseste Adrian Mac Liman.
"Astăzi, moartea lui Bin Laden poate să fie o lovitură pentru politica Al Qaeda, dar poate să fie şi o manevră pentru a corecta imaginea lumii musulmane în Occident.
"Oricum, ţările arabe caută să se modernizeze. O modernizare care nu trebuie să fie confundată cu occidentalizarea", mai spune Adrian Mac Liman.
Sfârşitul lui Osama Bin Laden, "asemănător cu cel al lui Saddam Hussein"
Pentru jurnalistul român, sfârşitul lui Osama Bin Laden, fost aliat al americanilor în lupta împotriva Uniunii Sovietice, seamănă cu sfârşitul unui alt fost aliat al Americii, Saddam Hussein, pentru că "prietenul de astăzi poate să fie duşmanul de mâine şi duşmanul de astăzi poate să fie cel mai bun aliat mâine sau poimâine".
"Pericolul nu dispare odată cu Osama Bin Laden, pericolul rămâne şi trebuie să ne gândim că pericolul radicalismului islamic, nu al Islamului, rămâne acolo, aşa că suntem expuşi unei serii de atentate şi trebuie să fim pregătiţi pentru asta", crede analistul Mac Liman, care consideră că există o legătură dintre revoluţiile din Nordul Africii şi eliminarea lui Osama Bin Laden.
"Ne gândim că dacă în 1992 - 1993 Occidentul avea nevoie de o ameninţare, de un duşman, în momentul în care au început revoluţiile din Tunisia şi din Egipt, imaginea lumii musulmane trebuia să se schimbe. Deci, dacă se schimbă scenariul şi am impresia că în ultimele trei sau patru luni s-a schimbat, se schimbă şi actorii.
"Osama Bin Laden nu e protagonistul situaţiei. Este unul dintre actorii secundari, care poate să apară sau să nu mai apară. Pe scenă vor veni alţii, mai buni, mai proşti, cu surprize mai plăcute sau mai neplăcute, dar am impresia că suntem într-un moment în care percepţia lumii arabe şi a Islamului este pe cale să se schimbe", a mai afirmat jurnalistul român.
Cât despre certitudinea morţii lui Osama Bin Laden, ziaristul Adrian Mac Liman crede că "ar fi bine pentru toată lumea, pentru prietenii Statelor Unite, pentru duşmanii Statelor Unite, pentru prietenii şi duşmanii lui Bin Laden să fim siguri că ce a fost s-a terminat.
"Faptul că nu va deveni un martir pe al cărui mormânt să vină să plângă milioane de musulmani e bine, dar nu cred că nebuloasa în care ne aflăm e pozitivă nici pentru aliaţii Statelor Unite, nici pentru prietenii lui Bin Laden", a spus Adrian Mac Liman.