Românii din Italia, faţă în faţă cu doi miniştri
Aproximativ 150 de reprezentanţi ai Asociaţiilor de români din Peninsulă au dezbătut tematici care vizează drepturile românilor din Italia în calitate de cetăţeni ai UE.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 24 Noiembrie 2013, 16:30
În cadrul unei conferinţe organizate la Roma de Departamentul Românilor de Pretutindeni (DPRRP) şi de Ambasada României la Roma, cei aproximativ 150 de reprezentanţi ai Asociaţiilor de români din Peninsulă au dezbătut tematici care vizează drepturile românilor din Italia în calitate de cetăţeni ai Uniunii Europene şi au discutat despre procedurile de întocmire a proiectelor pentru finanţare din partea DPRRP, cu participarea unor experţi din cadrul acestei instituţii.
La conferinţă a fost prezent şi ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David.
Este prima dată când toate asociaţiile româneşti s-au reunit şi când, în faţa acestora, au stat reprezentanţi ai celor două guverne, guvernul României şi guvernul Italiei, miniştri care au responsabilitate directă faţă de această comunitate.
"Eu, în calitatea mea de ministru delegat pentru românii de pretutindeni, am avut o deosebită plăcere să am alături ministrul responsabil cu integrarea imigranţilor în Italia, doamna ministru Cecile Kyenge, şi, în acest fel, am putut demonstra forţă de lucru la nivel guvernamental, bilateral, pe proiecte comune destinate şi adresate comunităţii româneşti din Italia", a declarat pentru Radio România Actualităţi, Cristian David.
De partea cealaltă, ministrul italian al integrării, Cecile Kyenge, consideră că în prezent comunitatea românească este pe deplin integrată, dar trebuie să înţeleagă mai bine, în viitor, importanţa participării politice.
"Este importantă această întâlnire, deoarece comunitatea de români este cea mai numeroasă între comunităţile care vin din afară Italiei, de origine străină, şi această vizită a mea demonstrează o integrare deplină a comunităţii.
"Recunoaştem toată implicarea românilor în câmpul muncii, dar trebuie să stimulăm mai mult participarea lor în viaţă politică, în cea culturală şi în alte domenii. Deci trebuie să fie o integrare deplină care să ajute şi generaţiile care urmează", a declarat în exclusivitate pentru RRA, ministrul Cecile Kyenghe.