Românii conduc în topul încrederii în viitorul UE
Sondajul Eurobarometru special "Europeni 2014" relevă că majoritatea europenilor au o imagine pozitivă despre uniune, românii fiind în proporţie de 70% euro-optimişti.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 13 Mai 2014, 01:25
Sondajul Eurobarometru special "Europeni 2014" relevă că majoritatea europenilor au o imagine pozitivă despre uniune, mai mult cu trei puncte procentuale faţă de ultimul sondaj lansat în noiembrie 2013.
Actualul sondaj are la bază un eşantion reprezentativ de circa 28.000 de cetăţeni din toate statele membre şi a fost efectuat în perioada 15-24 martie.
53% dintre europeni sunt optimişti sau foarte optimişti în privinţa viitorului UE.
În România, Malta şi Polonia, în această ordine, proporţia celor optimişti este mai mare de 70%, în vreme ce, la polul opus, se situează Italia şi Grecia cu 41 şi, respectiv, 37%.
Sondajul special Eurobarometru "Europeni 2014" arată că încrederea faţă de UE este de 32%, în creştere cu un punct procentual faţă de luna noiembrie şi rămâne superioară faţă de cea în parlamentele şi guvernele naţionale, de 27 şi, respectiv, 26%.
De asemenea, numărul celor care cred că vocea lor contează a crescut sensibil până la 37% faţă de 29, în toamnă.
Comisia Europeană pune această evoluţie şi pe seama celor peste 50 de dialoguri directe cu cetăţenii, organizate în ţările membre de comisarii europeni.
Optimismul este în creştere faţă de perspectivele economice din Europa.
În 20 de state membre, majoritatea cetăţenilor afirmă că se aşteaptă ca situaţia economică din ţara lor de origine să se îmbunătăţească în următorul an.
Media europeană a celor care cred că partea cea mai grea a impactului crizei asupra locurilor de muncă a trecut deja este de 44%, în creştere cu patru punct procentuale faţă de noiembrie.
Potrivit autorilor, acest indicator este unul dintre cei mai relevanţi, pentru că aproape jumătate dintre europeni cred că şomajul este cel mai important aspect cu care se confruntă ţara lor.
Acesta este urmat în ordine de situaţia economică, inflaţie şi criminalitate.