Românii, afectaţi de "criminalitatea de vitrină" în Franţa
Secretarul de stat Marian Tutilescu afirmă că infracţionalitatea română în Franţa este "scăzută dar vizibilă" deoarece se manifestă mai ales în spațiul public.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 15 Martie 2010, 20:13
Infracţionalitatea românească în Franţa reprezintă doar aproximativ 2,5% din totalul celei comise de cetăţenii străini aflaţi pe teritoriul acestei ţări, însă, aşa cum preciza secretarul de stat în ministerul Administraţiei şi Internelor Marian Tutilescu, este vorba despre o delincvenţă foarte vizibilă în spaţiul public.
"Românii nu sunt exponenţii formelor grave de criminalitate în Franţa.
"Există o serie de aspecte, aşa-zisa criminalitate de vitrină, care este extrem de vizibilă şi care se manifestă prin formele variate de cerşetorie, în locurile turistice cele mai renumite din Paris, în mijloacele de transport în comun, şi, nu în ultimul rând, mica criminalitate comisă de cetăţenii români, mulţi dintre ei fiind minori, în locurile publice, furturile din magazine, reţelele de hoţi din magazine, care operează în Franţa şi care valorifică bunurile furate în România", a declarat Marian Tutilescu.
Ţinându-se cont de toate aceste aspecte, discuţiile pe care Marian Tutilescu le-a avut cu prefectul poliţiei din Paris, Michel Gaudin, au vizat continuarea colaborării bilaterale în vederea prevenirii şi combaterii infracţionalităţii române din Hexagon.
"Am adus cu mine alţi doi poliţişti din Poliţia Capitalei care vor lucra împreună cu colegii din Prefectura de Poliţie din Paris.
"Ei vor fi folosiţi şi în echipe mixte de cooperare, în patrule comune, care vor proceda la identificarea şi audierea celor care comit astfel de forme de criminalitate, pe de o parte, iar pe de altă parte vor exista nişte modalităţi foarte specifice de cooperare în ceea ce priveşte unele forme de criminalitate organizată.
"Mă refer la traficul de persoane, pentru că există astfel de forme de trafic, sunt aduse persoane pentru a fi exploatate fie prin cerşetorie, fie prin prostituţie", a completat Marian Tutilescu.
La acestea se adaugă operaţionalizarea schimbului de date specifice poliţiei. Este vorba de datele ADN şi de amprentele digitale.
Colaborarea directă dintre Poliţia Română şi cea franceză vine în contextul în care în şase state europene este în curs de desfăşurare o acţiune comună a poliţiei împotriva crimei organizate.
Până acum au fost făcute 69 de arestări în cadrul operaţiunii care se desfăşoară în Spania, Austria, Elveţia, Germania, Franţa şi Italia.
Persoanele reţinute sunt suspectate a fi membre ale unei reţele mafiote din Georgia, acuzate de o serie de infracţiuni, printre care spălare de bani, extorcare, trafic de droguri şi posesie ilegală de arme.