România va deschide un Institut Cultural la Moscova
La Bucureşti se desfăşoară vizita celui mai înalt oficial rus, din ultimii ani, de la lui Vladimir Putin la summitul NATO din 2008.
Articol de Carmen Gavrilă, 08 Octombrie 2012, 18:30
Constantin Kosaciov, noului copreşedinte al Comisiei Interguvernamentale Româno-Ruse de Colaborare Economică şi Tehnico-Ştiinţifică şi şeful Agenţiei Federale pentru relaţii culturale, a ajuns astăzi la Bucureşti, pentru discuţii cu mai mulţi oficiali români, între care ministrul economiei, Daniel Chiţoiu şi preşedintele ICR, Andrei Marga.
Unul dintre punctele în discuţie este situaţia companiilor ruse în România, mai ales cea a companiei ruse Mechel şi restructurările pe care urmează să le facă la filialele din România.
Economie şi cultură rusă
Politica externă rusă are două mari coordonate, aşa cum au fost trasate de preşedintele Vladimir Putin: diplomaţia economică, adică sprijinirea intereselor firmelor ruseşti în străinătate şi diplomaţia culturală, adică promovarea culturii şi limbii ruse.
Oficialul rus, Constantin Kosaciov, prin funcţiile pe care le are, combină ambele baze ale politicii externe ruseşti.
Constantin Kosaciov şi preşedintele ICR, Andrei Marga, au stabilit deja la Bucureşti, înfiinţarea, pe bază de reciprocitate a unui Institut Român la Moscova şi a unuia rus la Bucureşti.
Directorul general pentru cooperare externa al ICR, Ştefan Popescu, a precizat pentru Radio România Actualităţi că, protocolul va fi semnat până în decembrie, urmând ca în prima parte a lui 2013 să fie efectiv deschise institutele.
"Până la sfârşitul anului va fi definitivat protocolul pentru deschiderea celor două institute.
"Partea românească a îndeplinit toate demersurile legale, partea rusă mai are ceva de lucru, dar oficialul rus a declarat că, până în decembrie, protocolul definitiv va fi semnat, urmând ca în prima parte a anului următor să deschidem cele două institute”, a declarat Ştefan Popescu.
Restart România-Rusia
România are o imagine nu tocmai bună în Rusia, la fel Rusia în România, iar cele două institute pot corecta situaţia, mai ales că vor fi organizate dezbateri la care să participe specialişti ruşi şi români iar Rusia va acorda mai multe burse studenţilor români.
Ba chiar, partea rusă doreşte organizarea unor seminare şi dezbateri impreună cu România şi Turcia despre personalitatea domnitorului Dimitrie Cantemir.
Constantin Kosaciov, copreşedinte al comisiei interguvernamentale ruso-române pentru colaborare economică, discută la Bucureşti şi despre situaţia companiilor ruseşti de la noi, mai ales planurile Mechel de restructurare, care vrea să îşi vândă activele din România.
Potrivit presei ruse, activele Mechel din România ar putea fi cumpărate de statul rus.
Aşadar, dacă şi Oltchim ar ajunge tot la o companie rusă, aşa cum s-a vehiculat, putem vedea o schimbare calitativă şi structurală, în felul în care sunt administrate şi instituţionalizate relaţiile economice dintre România şi Rusia, şi evident cu implicaţii politice, consideră istoricul Cosmin Popa de la Institutul Nicolae Iorga.
"Totul depinde de felul în care statul român îşi negociază astfel de acorduri. Implicaţii politice există acolo unde există şi activează şi companii mari, mari contributori.
"Ştiind şi faptul că industria petrochimică este unul dintre campionii modernizări economice ruseşti, aşa cum îşi defineşte Rusia astăzi strategia de dezvoltare economică, există un interes politic pregnant pentru acest domeniu.
"Deci, fie că o recunoaştem, că vrem sau nu, după o astfel de implicare economică există una politică, negreşit” consideră Cosmin Popa.
Cine este Constantin Kosaciov ?
Constantin Kosaciov este un reprezentant al statului rus, bine înscris în sistemul instituţional, poate că nu cel mai important dintre toţi reprezentanţii posibili, dar oricum, un personaj important, dată fiind noua bază economică şi culturală a politicii externe ruse, iar faptul că agenda vizitei lui nu a fost publică, demonstrează caracterul ei tactic.
Vizita lui Constantin Kosaciov poate fi văzută ca un pas de normalizare a relaţiilor Moscova-Bucureşti, însă o restartare în adevăratul sens al cuvântului, spun specialiştii, se poate face numai printr-o întâlnire la nivel înalt.